Beurs27 nov '12 09:52

Triodos-klanten de eersten met alleen een IBAN-nummer

Auteur: Harmen Simon Teunis

De klanten van Triodos Bank die internetbankieren hebben een ander rekeningnummer gekregen. Zij zijn de eersten in Nederland die een IBAN-nummer gebruiken.

Een IBAN-nummer is een internationaal rekeningnummer dat uiteindelijk alle Europese landen moeten invoeren. Triodos is de eerste Nederlandse bank die deze overstap maakt, want het is pas in 2014 verplicht.

Volgens Maarten Thijs is van Triodos Bank valt de rompslomp voor klanten erg mee. Zij merken van de overstap, behalve in de wijziging van het rekeningnummer, maar weinig. "We hebben van als onze klanten het oude rekeningnummer inmiddels overgezet naar het nieuwe IBAN-nummer; het zogeheten International Bankaccount Number."

Maar het blijft niet alleen bij het rekeningnummer. Thijs:"We hebben ook de adresboeken van periodieke overschrijvingen voor abonnementen of je energierekening of rekeningen waar je veel naar overmaakt op regelmatige basis omgezet naar dat IBAN. En als je een keer een overboeking moet doen naar iemand waarvan je het nieuwe IBAN nog niet kent, verschijnt er een popupscherm waarin dat nieuwe nummer heel eenvoudig wordt aangereikt."

Wennen
De overgang van acceptgiro en overschrijvingsformulier naar internetbankieren was voor sommige klanten al een flinke stap. Maar dat nu ook het ouderwetse rekeningnummer de deur uit is, wil nog niet zeggen dat de andere betaalmethodes niet meer werken. "Wij vinden dat ook die betaalmogelijkheid nog moet werken. Daarom gaan wij daar ook gewoon mee door. [...] Het zijn er niet veel meer. Maar in februari 2014 moet iedereen eraan geloven. Wij zijn er klaar voor en mensen kunnen er nu vast aan wennen.”

Dat Triodos Bank de eerste bank is die de overstap maakt, komt onder meer doordat de bank relatief klein is in vergelijking met bijvoorbeeld ABN Amro of ING. "Dat betekent dat de teams die hierbij betrokken zijn dicht bij elkaar zitten en dat de lijnen heel kort zijn. We hebben ook onze eigen ICT-afdeling daarbij ingezet. We zijn dus niet afhankelijk geweest van derde partijen en lange doorlooptijden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen