Beurs7 nov '13 13:59Aangepast op 7 nov '13 14:47

Telefoons en tablets stuwen winst Lenovo

Auteur: ANP Nieuws

Lenovo, de grootste producent van pc's ter wereld, heeft de winst in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar flink zien stijgen.

De onderneming profiteerde van flink hogere verkopen van smartphones en tablets. Dat bleek donderdag toen Lenovo de cijfers over het kwartaal dat liep van juli tot en met september publiceerde.

De nettowinst van Lenovo kwam 36 procent hoger uit op 219,7 miljoen dollar, bijna 165 miljoen euro. De omzet ging met 13 procent omhoog tot 9,8 miljard dollar. Beide cijfers zijn hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten.

De verkoop van smartphones steeg met 78 procent naar 12,3 miljoen stuks. De telefoons van Lenovo worden op dit moment vooral in China verkocht. Het bedrijf wil de verkoop binnenkort uitbreiden naar onder meer Afrika en Latijns-Amerika. Er gingen vier keer meer tablets over de toonbank dan vorig jaar, waarmee 2,3 miljoen stuks werden verkocht. Lenovo is naar eigen zeggen nu de op drie na grootste producent van de mobiele apparaten.

Markt
Terwijl de markt voor computers wereldwijd terugliep, wist Lenovo toch de verkopen met 2,2 procent te verhogen. Het bedrijf breidde zijn marktaandeel op de markt voor personal computers hiermee uit van 15,7 procent vorig jaar naar 17,3 procent nu.

Het bestuur van Lenovo liet weten in de komende tijd verdere groei te verwachten en te profiteren van de hernieuwde economische opleving in China.

Gerelateerde artikelen