Beurs14 feb '12 17:21

Nederland heeft stabiele economie

Auteur: Pieter van den Akker

De crisis in de eurozone mag dan flink om zich heen slaan, Nederland heeft een stabiele economie. Twaalf andere EU-landen hebben dat mogelijk niet en worden uitgebreid onderzocht.

Dat komt naar voren uit de eerste studie naar macro-economische factoren in de EU-landen. Eurocommissaris Olli Rehn maakte die dinsdag in Straatsburg openbaar.

Onevenwichtig
In landen als onder meer Spanje, Italië, Frankrijk en België is er misschien sprake van zogenoemde macro-economische onevenwichtigheid door bijvoorbeeld een te hoge schuld of een verslechterde exportstatus, zo blijkt uit de studie. Er is onder meer gekeken naar de huizenmarkt, de handelsbalans en de schulden van de private sector.

Onderzoek
De 12 lidstaten waar de Europese Commissie nader onderzoek naar zal doen zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Landen die nu al onder economisch toezicht staan (Griekenland, Ierland, Portugal en Roemenië) zijn buiten beschouwing gelaten.

Schandpaal
Rehn benadrukte dat het rapport niet bedoeld is om landen aan de schandpaal te nagelen, maar om potentiële gevaarlijke situaties in kaart te brengen en te corrigeren. Als uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van schadelijke onevenwichtigheid, dan zal de Europese Commissie het betreffende lidstaat aanbevelingen geven ter correctie.

Export
Eerder deze week werd al bekend dat het goed gaat met de Nederlandse export. Die is met bijna zes procent gestegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen