Beurs15 mrt '13 18:01

CDA wil meer kredietunies voor MKB

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA wil dat er meer zogenoemde coöperatieve kredietunies komen voor kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (MKB). De christendemocraten stellen dat vrijdag voor in een zevenpuntenplan.

De CDA-Kamerleden Eddy van Hijum en Agnes Mulder stellen de Verenigde Staten ten voorbeeld, waar kredietunies volop een aanvulling vormen op kredietverlening door banken. Ongeveer 6 procent van alle leningen aan bedrijven verloopt daar via een kredietunie. Een aantal bedrijven in dezelfde sector stopt daarvoor spaargeld in een pot waaruit andere bedrijven leningen kunnen krijgen.

50 kredietunies binnen 5 jaar
Het CDA wil dat er in Nederland binnen 5 jaar 50 kredietunies zijn. Dat is niet toevallig ook de doelstelling van Kredietunie Nederland, de koepelorganisaties van kredietunies in oprichting. Inmiddels zijn de bakkers, de ondernemers in de mobiliteit (samen met de Bovag) en een groep bedrijven in Midden-Nederland bezig een kredietunie op te richten.

Wat het CDA betreft lopen de leningen die door een kredietunie worden verstrekt, tot 250.000 euro. Nu kampen de kredietunies nog met veel wettelijke beperkingen omdat ze al snel dezelfde verplichtingen kennen als banken. Volgens het CDA is daarom een apart wettelijk kader nodig voor de kredietunies. Van Hijum zal zijn plannen woensdag onder de aandacht brengen bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een debat in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen