Beurs15 apr '13 09:21

'Grote bedrijven moeten sneller betalen'

Auteur: Pieter van den Akker

Om de geldnood van het MKB aan te pakken, moeten de grote jongens sneller de beurs trekken. Dat vindt oud-ABN Amro bankier Jan Peter Schmittman.

Er moet desnoods een wet komen die ieder bedrijf in Nederland dwingt om binnen 30 dagen te betalen, zegt Schmittman. Dat voorkomt volgens hem dat MKB'ers in de financiële problemen komen of zelfs failliet gaan. En dat gebeurt steeds vaker, zegt hij op BNR.

"Omdat mensen geen toegang hebben tot werkkapitaal, financiering van banken en omdat zij vaak bij leveranciers geen langere betalingstermijnen kunnen afdwingen. Dus ze komen in acute liquiditeitsproblemen op het moment dat hun grote afnemers de betalingstermijn oprekken", legt hij uit.

Vertrouwen
Dat kan tot faillissementen leiden, aldus Schmittman. In Europa verliezen jaarlijkszo'n 400 duizend mensen hun baan als gevolg van te late betaling. "Dus op het moment dat je dat probleem zou oplossen, zou het in ieder geval goed voor de werkgelegenheid zijn, goed voor het vertrouwen van de ondernemer, goed voor het vertrouwen van de werknemer en dus goed voor het vertrouwen in de economie. Wellicht wel zo goed dat we de besparingen die we de komende tijd moeten doorvoeren, vooruit kunnen schuiven."

Cashpositie
Grote bedrijven hebben gemiddeld een betalingstermijn van 60 tot 90 dagen. Waarom? "Omdat er een grote scheiding is tussen de businesskant en de financiële kant van de zaak, denk ik. Ik denk dat veel CFO's er trots op zijn hun positie zodanig uit te kunnen bouwen dat ze kunnen zeggen dat ze de langste betalingstermijn hebben. Daarmee optimaliseren ze hun eigen cashpositie zonder te kijken naar het grotere belang van de economie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen