VEB richt pijlen op DNB
De VEB richt zijn pijlen op de Nederlandsche Bank (DNB) in zijn pogingen alsnog een schadevergoeding te krijgen voor onteigende beleggers in bank-verzekeraar SNS Reaal. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Volgens de Vereniging van Effectenbezitters heeft DNB 'onzorgvuldig' gehandeld toen SNS Reaal op het randje van de afgrond balanceerde. De VEB heeft daarom bezwaar ingediend bij De Nederlandsche Bank en gaat de toezichthouder op den duur misschien aansprakelijk stellen voor de schade die effectenbezitters hebben geleden door de nationalisatie van SNS Reaal.
Bezwaar
"Het belangrijkste bezwaar is dat DNB op 27 januari SNS Reaal nog vier dagen de tijd gaf om 1,8 miljard euro aan nieuw kapitaal op te halen. Als dat niet zou lukken, zou de bankvergunning worden ingetrokken", legt VEB-directeur Jan Maarten Slagter. "Dat is een absurd korte termijn. Toen dat besluit werd genomen was het volstrekt duidelijk dat ze dit niet zouden halen en dat is onzorgvuldig."
Procedure
Om die reden heeft de beleggersclub bezwaar aangetekend bij de toezichthouder. Die neemt de zaak 22 mei in behandeling. "Dit is de manier waarop je het in het bestuursrecht moet doen. Eerst maak je bezwaar en vervolgens kun je daar tegen in beroep gaan. Mogelijk zullen we DNB ook aansprakelijk stellen op een zeker moment, maar we doen het stap voor stap. We willen ook eerst alle feiten hebben."
Verantwoordelijkheid
Slagter vertelt dat ze willen kijken wie er verantwoordelijk is voor het debacle bij SNS Reaal. "Wat is er precies gebeurd? Wat is de rol van de toezichthouder, de accountant, van het management en de raad van commissarissen? Bij al die partijen hoort een bedrag."
Nationalisatie
Op 1 februari 2013 nationaliseerde Dijsselbloem SNS Reaal. Een operatie die 3,7 miljard euro kost. Daarbij werden alle aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders onteigend. Eind februari oordeelde de Raad van State dat deze nationalisatie grotendeels overeind bleef. Alleen het recht om schade te claimen bij SNS Reaal werd hersteld.