Beurs27 jul '12 15:51Aangepast op 27 jul '12 17:26

Libor-onderzoek DNB naar Rabobank

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten zijn samen een onderzoek begonnen naar de rol van Rabobank in het Libor-schandaal.

Volgens de Rabobank doen verschillende toezichthouders onderzoek naar de manipulatie. De bank werkt mee met het onderzoek.

"Het schandaal is bijzonder, maar dat de DNB de Rabobank onder de loep gaat nemen, lijkt mij niet meer dan logisch. Misschien is het zelfs een beetje laat", zegt BNR's economieredacteur Rob Jansen.

Reactie Rabobank
"De Rabobank moet naar buiten komen met een verklaring", zegt Jan Maarten Slagter van de Vereniging voor Effectenbezitters. Slagter vindt het onbegrijpelijk dat Rabobank er nog niet op heeft gereageerd. "Ze konden zich hier op voorbereiden. Het schandaal loopt al een aantal maanden en je weet dat je één van twintig banken bent die hierbij wordt genoemd. Dan moet je een verklaring klaar hebben. Als de krant er mee komt, moet je onmiddelijk reageren."

Ontslagen
Vanochtend meldde het FD dat de Rabobank de afgelopen jaren vier medewerkers heeft ontslagen in verband met het schandaal. De ontslagen medewerkers waren zogeheten submitters: zij gaven dagelijks de rente door waartegen de Rabobank kon lenen bij andere banken. Ze werden er van verdacht dat zij soms een te hoge en soms tegen een te lage rente meldden om collega's in de geldhandel in de kaart te spelen.

"Deze Rabo-mensen hebben vermoedelijk onjuiste rentetarieven afgegeven om daar een geldelijk gewin uit de halen", zegt Jansen.

Barclays
Barclays kreeg vorige maand als eerste bank een boete van Britse en Amerikaanse toezichthouders voor de rentefraude. Libor en Euribor, die gelden als maatstaven voor de vaststelling van een groot aantal rentetarieven, worden vastgesteld op basis van inschattingen van handelaren. Zij horen die onafhankelijk van elkaar te geven.

"De mogelijke schade zit 'm - naast de boete die al is gegeven - vooral in de civiele claims. Dat kan miljarden gaan kosten", zegt Jan Maarten Slagter. "Er zijn heel veel marktpartijen die hun transacties hebben gebaseerd op het Libor-tarief. Daarvan zou de helft kunnen zeggen dat ze teveel hebben betaald hierdoor."

"Die partijen kunnen financiële partijen, maar ook burgers zijn."

Wat is Libor?
De London Interbank Offered Rate, kortweg Libor, is de gemiddelde rente die banken rekenen om bij elkaar te mogen lenen. Deze wordt vastgesteld door schattingen van een aantal leidende banken in Londen. Daarmee is het een indicator van de gezondheid van het financiële systeem: het is een weerspiegeling van het vertrouwen dat de banken in elkaar hebben. Zodoende dient het Libor-tarief als basis voor talloze financiële producten als hypotheken, leningen en verzekeringen wereldwijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen