Beurs11 feb '13 17:50

Beleggers houden kruit droog

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen sloten maandag na een rustige handelsdag overwegend vlak tot licht positief.

In Amsterdam werd een zwaar koersverlies van Fugro enigszins gecompenseerd door stevige koersstijgingen voor Ahold en KPN.

De AEX-index in Amsterdam sloot vlak op 344,99 punten. De MidKap klom wel 0,3 procent tot 528,77punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. Frankfurt bleef achter met een min van 0,2 procent.

Ahold
Ahold won 3,8 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Het supermarktconcern verkoopt het belang van 60 procent in de Scandinavische branchegenoot ICA aan het Zweedse Hakon Invest. Het bedrijf ontvangt daarvoor omgerekend 2,5 miljard euro in contanten. Volgens analisten van ING krijgt Ahold een mooie prijs voor het belang.

KPN
KPN volgde met een plus van 2,6 procent. Volgens zakenbank Nomura zal het Mexicaanse telecomconcern América Móvil waarschijnlijk deelnemen aan de aandelenuitgifte van KPN om zijn belang van 27,5 procent op peil te houden. De kans dat de Mexicanen van de lage aandelenkoers gebruik zullen maken om KPN helemaal in te lijven, acht Nomura klein.

Fugro
Bodemonderzoeker Fugro was de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 7,8 procent na het onverwachte vertrek van commissaris Frans Cremers. Cremers stapt op vanwege onenigheid over de snelheid waarmee veranderingen worden uitgevoerd.

Wereldhave
In de MidKap ging Wereldhave aan kop met een plus van1,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het vastgoedbedrijf liet daarbij weten bijna al zijn bezittingen in Groot-Brittannië te hebben verkocht. Imtech boekte een winst van 2 procent na het opstappen van financieel directeur Boudewijn Gerner.

Novo Nordisk
In Kopenhagen ging Novo Nordisk ruim 13 procent onderuit. De Amerikaanse autoriteiten willen dat de Deense medicijnmaker meer klinische testen uitvoert voordat goedkeuring van het nieuwe insulinemiddel Tresiba wordt overwogen.

Euro
De euro was bij het einde van de handel maandag 1,3415 dollar waard, tegen 1,3370 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg met 1,2 procent tot 96,84 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 118,45 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen