Beurs21 feb '13 16:48Aangepast op 21 feb '13 22:25

Sweder van Wijnbergen: kabinet doet alles fout

Auteur: Fleur de Bruijn

Een dramatisch werkloosheidscijfer, een historisch laag consumentenvertrouwen en dan zwijgen we nog over de huizenprijzen: het kabinet heeft eigenlijk niets gedaan om de economie uit het slop te trekken.

Vooraanstaande economen, vakbonden en de oppositiepartijen zijn het eens: het kabinet heeft onvoldoende tot niets gedaan om Nederland uit de crisis te halen.

Voornoemden buitelden vandaag over elkaar heen in reactie op de slechte economische cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag naar buiten bracht: de werkloosheid is opgelopen tot 7,5 procent, het consumentenvertrouwen is historisch laag en als klap op de vuurpijl zijn de huizenprijzen tien procent gedaald.

Incompetent
Economen Sweder van Wijnbergen en Jaap Koelewijn zeiden het onomwonden tegen BNR: het kabinet is debet aan de slechte cijfers. “Dit kabinet doet echt alles fout, het is incompetent en er wordt ongebruikelijk weinig nagedacht'', zei Van Wijnbergen.

Hoewel Koelewijn dus graag zou zien dat alle politieke partijen gaan samenwerken, is er vandaag eerder sprake van polarisatie. De PVV vindt dat het kabinet-Rutte II de economie 'in een rampzalige vicieuze cirkel' heeft gebracht en stelt dat de regering de koopkracht moet verbeteren. D66 dringt aan op maatregelen om de groeiende jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Werkloosheid
Van Wijnbergen haalt ook heel specifiek uit naar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. “Hij mag inmiddels een deel van de werkloosheid aan zichzelf wijten'', zegt de econoom. Het plan van de bewindsman om de kansen op werk te vergroten door ‘het investeren in onderwijs, met innovatie en met het beteugelen van de crisis in Europa' noemt van Wijnbergen ‘holle clichés'.

Ook de vakcentrales FNV en CNV vinden dat de werkloosheid tot een onaanvaardbaar niveau is gestegen. "De nieuwe cijfers verbazen eigenlijk niet meer. Wat wel verbaast, is dat we het gelaten lijken te accepteren'', aldus CNV-voorzitter Jaap Smit, die aandringt op onmiddellijke actie.

Economen en oplossingen
Ook Van Wijnbergen, Koelewijn en hun collega Lans Bovenberg roepen op tot actie. Bovenberg ziet de economie verder afglijden als het kabinet niet snel het haperende pensioenstelsel aanpakt en de woningmarkt weer toegankelijk maakt voor starters.

Volgens Van Wijnbergen moet het kabinet de werkgelegenheid stimuleren met gericht arbeidsmarktbeleid. “Je moet dan denken aan loonsubsidies en arbeidstijdverkorting, zoals in 2009 is gedaan." De beperkte overheidsfinanciën zijn volgens hem geen excuus om dat na te laten. “Verdere beperking van de subsidie van de hypotheekrente kan vele miljarden opleveren'', stelt hij.

Koelewijn heeft nog een tip voor Jeroen Dijsselbloem en voor ons. “Als ik minister van Financiën was zou ik zeggen: ‘we moeten door schuldenberg heen. We moeten pijn nemen en de waardedaling van de huizen accepteren’.”

Gerelateerde artikelen