Beurs22 okt '13 11:49

Beurzen wachten op banencijfer VS

Auteur: ANP Nieuws

De Europese effectenbeurzen bleven dinsdag dichtbij huis.

Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het uitgestelde banencijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt.

"Na de mooie dag van gisteren houdt de AEX in ieder geval het niveau vast. Als we elke 2 dagen zo’n stap zouden zetten hebben we een fantastisch jaar. De ondertoon op de beurzen blijft goed. De bedrijven hebben hun kosten naar beneden gebracht. De omzetten zijn wat lager, maar de winsten blijven op peil. Als de economie aantrekt lijkt volgend jaar een redelijk zonnig jaar te worden“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 388,67 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 593,86 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,1 procent. De FTSE in Londen steeg 0,1 procent.

KPN
KPN klom 1,7 procent in de AEX, ondanks dat het telecomconcern de nettowinst in het derde kwartaal ruimschoots zag halveren tot 87 miljoen euro. Het winstcijfer is exclusief de Duitse dochter E-Plus, die wordt verkocht aan het Spaanse Telefónica. KPN ligt wel op koers om de doelstellingen voor 2013 te halen. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een min van 3,6 procent na een adviesverlaging door UBS.

In de MidKap kreeg Unit4 er ruim 1 procent bij. Het softwarebedrijf profiteerde in het derde kwartaal opnieuw van de toenemende vraag naar clouddiensten. Volgens Rabobank tonen de resultaten aan dat Unit4 meer waard is dan het bedrag van 35 euro per aandeel dat private-equitypartijen zouden willen bieden.

Novartis
In Zürich steeg Novartis 0,8 procent. Het Zwitserse farmacieconcern heeft afgelopen kwartaal last gehad van de verzwakking van de Japanse yen en de afnemende groei op opkomende markten. Novartis schroefde desondanks de verwachtingen voor dit jaar verder op.

Reckitt Benckiser klom in Londen 5,8 procent. Het Britse bedrijf gaat de strategische opties voor zijn farmaceutische divisie onderzoeken. Het concern verhoogde ook zijn omzetverwachting voor 2013. In Stockholm ging het Zweedse telecombedrijf Tele2 10 procent onderuit na een verlaging van de omzet- en winstverwachting voor de komende jaren.

De euro was 1,3668 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 98,85 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs, tot 109,99 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen