Steeds meer bouwgrond verkocht aan burgers
Steeds meer gemeenten verkopen vanwege de crisis hun bouwgrond direct aan particulieren in plaats van aan ontwikkelaars. De particulieren bouwen huizen in hetzelfde gebied en zo ontstaat een wijk.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat het hier om een landelijke trend, zo meldt het Financieele Dagblad. Het gaat om losse kavels waarop particulieren hun huis - vaak naar eigen inzicht - kunnen bouwen.
Opbrengsten in crisis
De verkoop aan particulieren is een uit nood geboren oplossing, zegt BNR-verslaggever Anke Truijen. Vanwege de huizencrisis wagen projectontwikkelaars zich bijna niet meer aan grote, nieuwe bouwprojecten. En dus blijven veel plaatsen met hun bouwgrond zitten. De kavelverkoop aan particulieren levert misschien niet zo veel op, voor sommige gemeenten is het de enige manier om tijdens de crisis toch wat opbrengsten te hebben."
“Het is uit nood geboren", beaamt Kees Jan de Vet, directielid van de VNG, op BNR. “De Nederlandse gemeenten en het grondbedrijf van de gemeenten worden met forse financiële problemen geconfronteerd. We hebben uitgerekend dat Nederlandse gemeenten voor 12 miljard grondposities hebben. Deze jaren moeten ze daar zo’n kleine 4 miljard van afschrijven. Ze hebben er dus alle belang bij zo veel mogelijk grond te blijven verkopen in plaats van af te schrijven.”
Hij wil nog niet spreken van een grote trend. “Maar te midden van de grote problemen zijn er verschuivingen naar meer kleinschalige opdrachtgevers in plaats van grote projecten die helemaal stilstaan.”
Winter
De gemeenten en de bouwsector hebben er alle belang bij dat er kavels worden verkocht, gaat De Vet verder. Maar Of deze trend zich doorzet, durft hij nu niet te zeggen. "Maar het is natuurlijk 'erg winter' in de bouw op dit moment en we willen inspelen op alles wat wij kunnen doen om aan de vraag van consumenten te voldoen."
Almere Poort is een voorbeeld van een wijk die is ontstaan uit particuliere aankopen. De verantwoordelijke wethouder Adri Duivesteijn zou het liefst helemaal geen grote bouwprojecten meer hebben. Is dat realistisch? De Vet over Duivesteijn: "Hij is altijd koploper geweest in Nederland om veel aan particulier opdrachtgeverschap te doen. Hij wil dit denk ik verder uitbouwen. Als de bouw in de steden op die manier gestimuleerd kan worden, zijn we er groot voorstander van."
Ratjetoe
Duivesteijn zelf zegt op BNR dat er zeker geen sprake is van een ratjetoe die zou ontstaan door de bouw van veel verschillende woningen. “Integendeel. Je kan zeggen dat er eindelijk weer normale straten ontstaan, zoals dat vroeger in de oude stad altijd het geval was. De ene keer is het een wat 'Dorpstraatachtig karakter', de andere keer is het echt een grachtenwand. De huizen zijn allemaal anders, dat maakt het natuurlijk bijzonder."
Maar toch, verwoordt verslaggever Harmen van der Veen de mening van de critici: vanaf de snelweg geeft de wijk een onrustig beeld. "Het gekke is dat we op de een of andere manier gewend zijn geraakt aan wonigen van projectontwikkelaars", reageert Duivesteijn.
Saai
"Die zijn allemaal hetzelfde, dat geeft een zekere rust natuurlijk. Alleen als je echt door de coulissen heen kijkt, zie je dat het fake is. Dan is het vooral de gevel die wat anders is. Maar daarachter heb je allemaal dezelfde woningen. Hier zie je inderdaad een grote diversiteit. Je ziet ook dat, op het moment dat de straat normaal ingericht is, de diversiteit een soort rust geeft. Dus ik ervaar dat helemaal niet op die manier. We vinden oude steden heel mooi, . dan is het heel gek dat nieuwbouw 'saai' moet zijn."