Beurs15 feb '13 06:31Aangepast op 15 feb '13 11:00

Financieel directeuren zijn somber over de toekomst

Auteur: Harmen Simon Teunis

CFO's verwachten nauwelijks groei van hun eigen bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybureau Deloitte.

Een half jaar geleden waren de financieel directeuren nog enigszins optimistisch over de toekomst, maar zij lijken zich nu neer te leggen bij de economische situatie. En dat is voor het eerst sinds de economische crisis begon.

Volgens Jan de Rooij van Deloitte hebben de CFO’s zich de afgelopen jaren al voorbereid op koud weer en wat extra buffers aangelegd. "Ze zijn wat minder optimistisch dan in de eerdere periodes van onzekerheid. Er lijkt duidelijk wat berusting op te treden en gewenning aan onzekerheid in het economisch klimaat."

Een van de gevolgen is dat de CFO's voorzichtig zijn met extra inversteringen, legt de Rooij uit. "Voor investeringen heb je een businesscase nodig. Het risico is een van de aspecten die je daarin meeneemt. Onzekerheid brengt extra risico met zich mee. Dus als er extern wat meer onzekerheid is, is het lastiger om je investeringen rendabel te maken. De verwachtingen op dat vlak zijn ook laaggespannen."

Triple-dip
Het onderzoek van Deloitte betreft het vierde kwartaal van 2012. "Dat was eigenlijk nog voor SNS maar ook voor de CBS-cijfers van donderdag, waarin zelfs het woord 1933 weer viel. Waar we eerst een double-dip verwachtten zijn we nu in een triple-dip terecht gekomen."

En die onzekerheid leidt tot nieuw realisme, stelt De Rooij. "Men wil verrassingen voorkomen en het lot in eigen hand houden. En de omstandigheden duiden er niet op dat de economie heel hard gaat groeien. Dus dan zal het voor een individueel bedrijf lastiger zijn om daar uiterst optimistisch te zijn."

Lees The Deloitte CFO Survey hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen