Beurs4 sep '12 07:04

Rokende patiënt blijft pensioen arts spekken

Auteur: Pieter van den Akker

Het pensioenfonds van huisartsen en medisch specialisten belegt nog steeds in tabak. Dat meldt het FD. Begin mei schreef de krant al over opmerkelijke beleggingen van het fonds. Dat leidde tot Kamervragen.

Maar het pensioenfonds zelf zag kennelijk geen problemen. Dat kocht een paar maanden geleden nog eens extra tabaksaandelen van British American Tobacco. De specialisten, onder wie longartsen, zitten nu voor bijna 17 miljoen euro in de tabak.

Ophef alom
Voor hun oude dag teren artsen nog steeds op sigaretten, vertelt BNR-redacteur Anke Truijen. "Ja, ja, ook de aandelen van sigaretten blijken een Lucky Strike. Afgelopen mei meldde het Financieele Dagblad dat het pensioenfonds voor de huisartsen flink verdiende aan de beleggingen in tabaksfabrikanten. Zo verdiende het fonds 140 duizend euro door de verkoop van British American Tabacco-aandelen (BAT), de maker van Lucky Strike-sigaretten. Ophef alom. Hoe konden huisartsen, die waarschuwen voor het ongezonde roken, tegelijk er aan verdienen?"

PvdA-Kamerleden vroegen minister Schippers van Volksgezondheid of de geloofwaardigheid van artsen hiermee niet in het geding was. Maar volgens de minister is het niet de taak van het kabinet om specifieke beleggingen van individuele fondsen te monitoren en te beoordelen.

Lucky
"Het pensioenfonds voor de huisartsen verdedigde zich door te zeggen dat ze niet actief beleggen in de tabaksindustrie", weet BNR's Anke Truijen. "Maar zoals ze weten: roken is verslavend. En de artsen teren voor hun oude dag nog steeds op sigaretten Want het pensioenfonds voor de huisartsen is nog steeds very happy en very lucky met de tabaksaandelen."

Mooi rendement
Jeroen Molenaar van het FD vertelde dinsdag op BNR: "Op zich gaat het niet om heel schokkende bedragen. Als je kijkt dat het pensioenfonds iets meer dan 7 miljard euro te beleggen heeft, dan is het eigenlijk een beetje een schijntje. Maar wel een schijntje waar een heel mooi rendement op zit. Ze verkochten op een relatief hoogtepunt van 31 pond en kochten bij op 30 pond, toen het een beetje gezakt was. De pakweg 140 duizend euro die ze opstreken bij de verkoop, staken ze ruim in de bijkoop van aandelen. Want ze hadden natuurlijk al een pakketje."

Inmiddels staat het aandeel op 33 pond. Dan zou je toch zo'n 10 procent rendement hebben gemaakt. 170 duizend euro is dat pakje Lucky Strike dan waard. Dan kom je toch wel op meer dan 7 miljoen euro dat het pensioenfonds van de huisarts in BAT heeft zitten."

Gerelateerde artikelen