Beurs3 dec '13 13:48Aangepast op 3 dec '13 15:45

DNB: let op risico's virtuele valuta

Auteur: BNR Webredactie

Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico's van virtuele valuta's, zoals bitcoin en litecoin. Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

De centrale bank stelde de opkomst en toenemende populariteit van virtuele middelen "met aandacht'' te volgen, maar houdt er geen toezicht op. Ze vallen namelijk buiten de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht. Ook ondernemingen die er in handelen vallen buiten het toezicht van DNB.

"De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing'', aldus DNB.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij waarschuwingen van De Nederlandsche Bank. "Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn'', zei Dijsselbloem dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds "hip en leuk'' is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.

Onderzoek
De bank liet onlangs nog weten niet "bij voorbaat'' negatief te staan tegenover de opkomst van virtuele valuta's. Wel voert het een onderzoek uit naar de potentiële risico's. Het gaat daarbij onder meer om integriteitsrisico's en risico's voor het financiële systeem. Wanneer dat onderzoek is afgerond is nog niet bekend.

Ook toen merkte DNB overigens op dat valuta's als de bitcoin niet onder de wettelijke kaders van toezicht vallen.

Gerelateerde artikelen