Beurs4 okt '13 10:34

'VS kan niet om schuldenplafond heen'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse regering heeft geen extra maatregelen achter de hand om de dreigende overschrijding van het schuldenplafond verder uit te stellen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew vanochtend gezegd in een interview met de Amerikaanse zender Fox.

"Er is de gevaarlijke overtuiging dat we altijd nog iets in de la hebben liggen'', stelde Lew. "Het Congres moet begrijpen dat ik dinsdag al de laatste stappen heb genomen om meer leenruimte te creëren. Ik heb geen maatregelen, die men vroeger nog buitengewoon noemde, meer over.''

Limiet
De Amerikaanse overheid loopt half oktober tegen de limiet van de staatsschuld op. Dat betekent dat als het Congres niet voor 17 oktober instemt met de verhoging van het schuldenplafond, de overheid in geldnood komt en niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen.

IMF-president Christine Lagarde waarschuwde donderdag in een toespraak nogmaals voor de enorme gevolgen die dat internationaal kan hebben. "De sluiting van de overheid is erg genoeg, maar als het schuldenplafond niet wordt verhoogd zou dat veel erger zijn'', stelde ze. "Dat kan grote schade aanrichten, niet alleen aan de Amerikaanse economie maar aan de hele wereldeconomie. Dit moet zo snel mogelijk worden opgelost.''

Onrust
Zonder de hogere schuldlimiet moet de Amerikaanse overheid drastisch in de uitgaven snijden. De kans is groot dat ook betalingen aan rente en aflossing op de staatsschuld dan niet meer kunnen worden voldaan, waardoor de VS als wanbetaler te boek zouden komen te staan. Dat kan tot grote onrust leiden op de financiële markten, waar Amerikaanse staatsleningen nu gelden als de meest veilige belegging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen