Beurs22 mei '12 14:02

Internationale handel helpt economie op de been

Auteur: Thijs Baas

In het tweede kwartaal zal de Nederlandse economie zich langzaam uit de huidige krimp ontworstelen.

Met die voorspelling komt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag. De komende maanden zal Nederland profiteren van het aantrekken van de internationale handel, die de investeringen van bedrijven zal stimuleren.

Toch blijven de consumentenuitgaven onder druk staan als gevolg van de zwakke koopkrachtontwikkeling, de aangekondigde kortingen op pensioenen en de problemen op de huizenmarkt. De werkloosheid blijft volgens de denktank stijgen.

Krimp, dan groei
De verwachting is dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt, maar in 2007 met 0,7 procent zal groeien. Als de praktijk minder gunstig blijkt, moet de regering voorzichtig zijn met bezuinigingen. De grootste klap moet dan worden opgevangen door hogere uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen.

De tekenen van verbetering zijn voor de OESO nog geen reden om te enthousiast te zijn over de internationale economie. Vooral de aanhoudende Europese problemen baren de organisatie zorgen. "Tekenen van herstel hebben meer dan eens teleurgesteld. Zolang het vertrouwen niet op een solide basis van het juiste beleid wordt hersteld, blijven de risico's groot. Dat geldt overal, maar vooral in de eurozone."

Italiaanse krimp
De OESO verwacht dit jaar een krimp van de Italiaanse economie van 1,7 procent. Voor volgend jaar wordt een teruggang van 0,4 procent verwacht. De Italiaanse regering zelf gaat uit van een min van 1,2 procent dit jaar.

Wel is het land volgens de OESO goed op weg om het overheidstekort terug te dringen, maar op de groei heeft dat nauwelijks effect. De economische denktank verwacht tot en met 2017 een jaarlijkse groei van gemiddeld 0,5 procent, het laagste groeitempo van alle 41 landen die werden onderzocht, inclusief Griekenland.

Werkloosheid Spanje
De Spaanse economie krimpt dit jaar met naar verwachting 1,6 procent en volgend jaar met 0,8 procent. Daarbij groeit de werkloosheid waarschijnlijk tot boven de 25 procent van de beroepsbevolking. Volgens de OESO heeft Spanje nog altijd behoefte aan een geloofwaardig plan, waarmee het tekort op termijn kan worden verkleind.

De centrale overheid moet zorgen dat het controle krijgt over de bestedingen van regionale overheden. De neergang van de Griekse economie zal aanhouden tot eind 2013. Voor dit jaar wordt uitgegaan van een krimp van 5 procent, na de achteruitgang met ruim 7 procent vorig jaar. In 2013 wordt de krimp, volgens de OESO, al teruggebracht tot 1,3 procent.

Ieren en Portugezen
Het beeld van Portugal en Ierland is wisselend. Van de twee overige landen die gebruikmaken van Europese noodsteun doen de Ieren het het best, met een verwachte bescheiden groei die in 2013 kan toenemen tot ruim 2 procent. De Portugese economie moet het ook volgend jaar nog doen met krimp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen