Beurs30 apr '13 22:57

Wall Street trekt bij

Auteur: BNR Webredactie

Stond Wall Street eerder op de dag nog licht lager, uiteindelijk eindigde de handelsdag met lichte plussen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 14.839 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1597 punten. De Nasdaq eindigde op 3328 punten, een winst van 0,7 procent.

Gunstige cijfers over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt boden tegenwicht aan een tegenvallend cijfer over de industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke regio rond Chicago. De bedrijvigheid van de industrie rond Chicago is in april onverwacht afgenomen. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten daarentegen steeg sterker dan verwacht, net als een maandelijkse index van de huizenprijzen in 20 grote Amerikaanse steden.

Uitschieters
De Nasdaq werd gesteund door een flinke koerswinst van zwaargewicht Apple. Amerikaanse media melden dat investeerders veel belangstelling hebben voor een obligatielening die Apple van plan is uit te geven. Het aandeel Apple won bijna 3 procent.

Ook in de Dow trokken technologieaandelen de kar. De sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York was IBM. Het aandeel werd 1,7 procent meer waard. Softwaregigant Microsoft volgde met een koerswinst van 1,5 procent.

Farmacieconcern Pfizer bungelde onderaan de Dow met een verlies van 4,5 procent. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend dat het flink last heeft van ongunstige wisselkoersen en heeft de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Branchegenoot Merck deelde in de malaise en verloor 1,7 procent.

Olie
De prijs van Amerikaanse ruwe olie daalde op de termijnmarkt 1,5 procent tot 93,05 dollar per vat. Brentolie werd 2,1 procent minder duur en kostte per vat 101,67 dollar.

Euro
Op de valutamarkt was de euro 1,3167 dollar waard. Aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag werd de Europese eenheidsmunt voor 1,3170 dollar verhandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen