Beurs14 dec '12 10:36

AFM: ECB enige juiste instituut voor bankentoezicht

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese Centrale Bank is het enige insituut in Europa dat goed kan functioneren als toezichthouder in de Europese bankensector. Dat zegt AFM-bestuursvoozitter Ronald Gerritse op BNR.

"De ECB heeft een smetteloze reputatie, heeft een grote professionaliteit en is zeer onafhankelijk van de politiek. Ik zou geen ander instituut in Europa weten waar je dat met een gerust hart aan toe zou kunnen vertrouwen", aldus Gerritse.

Regels zijn long overdue
Hij vindt het verstandig dat het bankentoezicht op Europees niveau wordt georganiseerd. Maar het had ook eerder gekund, zegt Gerritse, omdat de internationale sector grensoverschrijdend en binnen Europa zeer verweven is.

"Als de ene bank in problemen is, brengt dat andere banken in de problemen. Je ziet omstandigheden waarbij ook nationale overheden daar moeite mee hebben. Europese regels vind ik 'long overdue'. Dat hadden we eerder moeten doen. Het is belangrijk dat die stappen nu worden genomen", aldus Gerritse.

Bolkestein noemt ECB onverstandig
VVD-coryfee Frits Bolkestein noemde het donderdag nog om onverstandig om het bankentoezicht aan de ECB over te laten. Het risico van reputatieschade is veel te groot, zegt hij.

Daarnaast is Bolkestein bank dat de autoriteit van de ECB in gevaar kan komen. Hij verwijst naar de manier waarop De Nederlandsche Bank te lijden heeft gehad onder de affaire met DSB. "Dan ben ik bang dat de Europese Centrale Bank ook reputatieschade oploopt als er iets misgaat binnen de banken waar toezicht op moet bestaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen