Beurs5 nov '11 10:17Aangepast op 5 nov '11 18:03

(Onder)pand voor zorgkosten

Auteur: BNR Webredactie

Het eigen huis en het pensioen moeten worden verbonden met zorg. Dat kan de stijgende kosten door vergrijzing flink drukken.

Directeur Paul Schnabel van het  Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) suggereerde zaterdag in een gesprek met de Volkskrant dat ouderen de waarde van hun huis dan kunnen inzetten om de zorg te kunnen financieren.

Erfenis
In Schnabels plannen zouden de ouderen dan wel in hun huis kunnen blijven wonen. Een deel van de waarde kunnen ze dan inzetten voor de zorg in plaats van het opzij te zetten als erfenis voor de kinderen. Schnabel wijst erop dat 15 procent van de bevolking 65-plus is, terwijl deze groep verantwoordelijk is voor liefst 43 procent van de zorgkosten. 

Schnabel verwacht bepaald niet dat zijn plan met open armen wordt ontvangen. "Maar de nood is nu zo hoog dat men dat verhaal niet kan volhouden. Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren." 

Gerelateerde artikelen