Beurs22 aug '12 11:47

Voortvarende havencijfers komen niet aanwaaien

Auteur: Thijs Baas

Tevredenheid bij Hans Smits, de president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. In de eerste zes maanden van het jaar groeide de haven met 3,2 procent.

En ook voor de rest van het jaar voorziet hij groei: "De prognose is dat er groei zal zijn, ook over het hele jaar. Zij het ietsje minder, maar toch in de plus. Ik vind dat je dat altijd in perspectief moet plaatsen van de ontwikkelingen en niet te hoog van de toren moet blazen."

Volgens Smits is er in het Verre Oosten en in Latijns- en Noord-Amerika een toenemende behoefte aan producten uit Europa. "Dat heeft ook met de lagere euro te maken. En dat betekent dat er een groei is van volle containers de Rotterdamse haven uit richting die landen."

En Smits heeft een nadrukkelijke oproep aan de politiek. Hij pleit ervoor dat er na de verkiezingen in navolging van het Kunduz-akkoord met dezelfde snelheid een najaars-akkoord wordt gesloten. "Op hoofdlijnen, geen maanden formeren, daar is de situatie te ernstig voor."

"Snel gaan regeren en herstructureringen doorvoeren. Dan komt het vertrouwen terug in de politiek. Maar ook het vertrouwen onder consumenten en producenten. En dan zal je zien dat economieën heel veerkrachtig zijn en we snel gewoon weer over economische groei kunnen spreken."

Gerelateerde artikelen