Beurs14 aug '12 11:12

Economie eurozone krimpt met 0,2 procent

Auteur: Anne-Greet Haars

De economieën van de eurolanden zijn in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag.

De krimp volgt op een stagnering van de groei in het eerste kwartaal. De achteruitgang kwam overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 werd de euro-economie 0,4 procent kleiner.

Portugal
Van de landen waarvoor gegevens over het tweede kwartaal beschikbaar zijn, boekte Portugal met 1,2 procent de sterkste krimp. De Italiaanse economie ging 0,7 procent achteruit. Eerder op de dag meldde Duitsland een economische groei van 0,3 procent en werd bekend dat de Franse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal stagneerde.

De Nederlandse economie groeide vorig kwartaal met 0,2 procent.

Industriële productie
Volgens Eurostat is de industriële productie in de eurozone in juni met 0,6 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand.

Die daling was iets minder sterk dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een achteruitgang met 0,7 procent. De productie lag in juni 2,1 procent lager dan een jaar eerder.

In de hele Europese Unie nam de productie met 0,9 procent af ten opzichte van mei. Op jaarbasis bedroeg de krimp in de 27 EU-lidstaten gemiddeld 2,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen