Beurs3 sep '12 05:56Aangepast op 3 sep '12 06:19

Weinig enthousiasme over ondernemersklimaat

Auteur: Marjan van den Berg

Het Nederlandse ondernemersklimaat krijgt maar nèt een voldoende van ondernemers: een 5,6. En over het ontslagrecht blijken ze sterk verdeeld te zijn.

Dat blijkt uit het FD/TNS Nipo Ondernemerspeil, een maandelijkse graadmeter die is gebaseerd op onderzoek onder ruim duizend ondernemers.

Zeven op de tien Nederlandse werkgevers is negatief over het huidige ondernemingsklimaat. Een meerderheid verwacht dat winst, investeringen en vacatures de komende zes maanden verder zullen afnemen. "Nee, dat is absoluut niet positief", zegt Klaas Broekhuizen van het Financieele Dagblad.

Volgens hem is de somberheid het grootst in de bouw, detailhandel en het transport. "Er wordt weinig nieuw gebouwd omdat de hypotheekmarkt moeilijk is en mensen niet weten hoe de politiek erover gaat beslissen. In de detailhandel komt de malaise ook voort uit een enorme deuk in het consumentenvertrouwen die al maanden duurt. Mensen zitten op hun centen en sparen voor misschien nog wel slechtere tijden. Dat merkt de detailhandel het eerst."

Ontslagrecht
Over de versoepeling van het ontslagrecht blijken ondernemers sterk verdeeld. Het aantal tegenstanders onder hen is groeiende, waardoor de voor- en tegenstanders nu bijna gelijk opgaan.

Broekhuizen: "Natuurlijk was het al bekend dat er onder burgers veel weerstand is tegen de versoepeling van het ontslagrecht. Dat er zoveel ondernemers tegen zijn, is verrassend."

Euro
De ondernemers hopen dat na de verkiezingen eindelijk duidelijkheid komt over de hypotheekrenteaftrek, maar ook over de houding van Nederland ten opzichte van de bankencrisis en de euro.

"Ze geloven allemaal sterk in de euro, 70 procent. 80 Procent is ook voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Europa staat bij hen niet ter discussie. Ze vinden ook dat er in Brussel meer gecoördineerd mag worden dan nu", aldus Broekhuizen.

Koopkracht
De ondernemers hopen ook dat een volgend kabinet maatregelen zal nemen om de koopkracht en de werkgelegenheid te bevorderen.

Broekhuizen: "Probleem is alleen dat belangrijke kandidaten voor een volgend kabinet, zoals VVD, CDA, PvdA en D66, allemaal druk op de koopkracht laten zien in hun maatregelen. En op korte termijn stijging van de werkloosheid. Dus van die kant lijkt niet heel veel soelaas te komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen