'Obama dupe van beleid minkukel Bush'
Barack Obama kan het ook niet helpen dat Amerika onder zijn leiding is beland in de enorme financiële crisis. Hij is voor tachtig procent de dupe van het beleid van zijn voorganger Bush, een 'volstrekt levensgevaarlijke minkukel'. Was getekend: Amerikadeskundige Maarten van Rossem, die zaterdag aan BNR zijn reactie gaf op het nieuws dat de kredietwaardigheid van de VS is verlaagd van AAA naar AA.
Foto: www.maartenonline.nl
Of president Obama het leiderschap toont dat de Amerikaanse bevolking zich mag wensen? "Tot afgelopen november heeft hij het er verrassend goed van af gebracht, ondanks dat het Congres een bijzondere lastige gesprekspartner was. Na de verkiezingen zijn er 60 idioten van de Tea Party in het Congres gekomen. Die veroorzaken aan de lopende band onnodig problemen. Dat beschouw ik zelf als een terroristische daad. Dat kan Obama ook niet helpen."
Mislukte autodealers
Van Rossem vindt dat Obama weinig kan uitrichten door de vijandige houding van de Republikeinen en de Congresleden van de Tea Party. "Die zien niet in wat de wereldwijde verhoudingen zijn en dat de dollar de wereldwijde reservevaluta is. Mislukte autodealers uit Kentucky zien dat dus niet."
Hij gelooft niet dat de crisis in Amerika Obama de kop zal kosten. "Of er moeten wel heel gekke dingen gaan gebeuren. De tegenkandidaten bij de volgende verkiezingen, neem Michele Bachmann en Sarah Palin, zijn grotendeels gestoord. Er is eigenlijk maar een normaal mens: Mitt Romney. Maar die is weer niet conservatief genoeg voor de Republikeinen. Wat dat betreft zit het enorm mee."
Gezondheidszorg slokt bergen dollars op
Van Rossem zegt voorlopig geen oplossing voor de schuldenproblematiek te verwachten. "De politiek is zo sterk gepolariseerd. Het uitzonderlijke aspect, het kredietplafond, wordt misbruikt door de Republikeinen. Zo'n plafond komt in de rest van de wereld trouwens maar in 1 ander land voor: Denemarken."
Ten slotte heeft Van Rossem nog wel een advies voor de Amerikaans overheid: de uitgaven aan de gezondheidszorg 'normaliseren'. "Dat is een enorm probleem in de Verenigde Staten. 17 procent van het BNP wordt daardoor opgeslokt. In Nederland is dat 9 procent." Nemen de Amerikanen een voorbeeld aan ons, dan besparen ze volgens Van Rossem, kortom al heel veel dollars.