Beurs17 okt '12 22:29

Huizenprijzen stijgen door nieuw belastingplan

Auteur: Fleur de Bruijn

De woningprijzen komen er goed uit in het belastingplan van de commissie Van Dijkhuizen. Dit blijkt uit de doorberekening van het CPB en schrijft het Financieele Dagblad.

Vandaag maakte de commissie-Van Dijkhuizen nieuwe belastingplannen bekend. Het CPB verwacht dat in de eerste instantie de prijzen een duwtje naar beneden krijgen, maar dat de woningmarkt er op de langere termijn beter uit zal komen.

Het planbureau rekent op een daling van 1,7 procent in 2017, maar vervolgens een structurele prijsverbetering van 3,5 procent.

Scheefhuur
Dat koophuizen er in het belastingvoorstel beter uitkomen, komt volgens het FD vooral door de aanpak van scheefhuur. In het voorstel staat dat jaarhuur voor huurwoningen mag stijgen tot 4,5 procent van de WOZ-waarde, wat vooral ingrijpende gevolgen kan hebben in de grote steden.

Voor een woning van 200.000 euro zou dan uiteindelijk een maandhuur gaan gelden van 750 euro. Nu is dit soms maar de helft hiervan. Hoge inkomens ontvangen geen compensatie in de vorm van een huurtoeslag.

Door de huurstijging zullen meer huurders een woning willen kopen. Woningprijzen zullen profiteren van deze groeiende vraag.

Minder huurhuizen
Daarnaast zal het aantal huurhuizen afnemen. Woningverhuurders krijgen in het nieuwe belastingplan te maken met een extra belasting, waardoor het minder aantrekkelijk is om woningen te verhuren. Hierdoor zullen projectontwikkelaars minder huurwoningen willen opleveren, en komt er een nog sterkere vraag naar koopwoningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen