Beurs7 dec '12 16:15Aangepast op 24 okt '16 16:46

'Uittocht corperatiebestuurders dreigt'

Auteur: Anne-Greet Haars

Een uittocht van corporatiebestuurders dreigt als hun salarissen terug moeten naar de lagere wettelijke normen die minister Blok van Wonen wil invoeren.

Bestuurders en commissarissen van woningcorporaties gaan er door deze maatregelen de komende jaren 40 tot 50 procent op achteruit. 

"We zijn al twee jaar intensief bezig om de beloning van bestuurders op een maatschappelijk aanvaardbaar niveau te krijgen", vertelt directeur Albert Kerssies van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties. "En dat werkt ook, blijkt uit de cijfers die minister Blok vorige week heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de bestuurders tot 7 procent minder verdienen dan in 2010."

Code
Volgens Kerssies voldoen alle bestuurders - die sinds 1 juli 2010 zijn aangesteld - aan de code die is ingesteld door de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties. "De meeste bestuurders gaan richting deze code."

"De minister baseert zich op onjuiste gegevens. Bestuurders zijn in het algemeen minder gaan verdienen het afgelopen jaar. We willen het graag voortzetten, maar op deze manier frustreert de minister het proces dat we hebben ingezet."

Kwaliteit toezicht
Ook waarschuwt de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties dat de kwaliteit van het toezicht ernstig dalen zal door deze salarisverlaging. "Het toezicht bij de meeste corporaties is goed op de orde. Bij een twintigtal corporaties zijn er incidenten geweest en dat is niet goed geweest. Maar de kwaliteit van het toezicht is de afgelopen jaren sterk verbeterd", legt Kerssies uit.

"Wat je nu ziet is dat de commissarissen tot 50 procent minder worden gehonoreerd. Op zich moet je het ook doen vanuit je maatschappelijke opdracht, maar de tijd die je er aan besteedt wordt steeds meer en het risico wordt steeds groter, dus je moet daar wel een klein beetje vergoeding voor krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen