Beurs24 jan '12 06:58Aangepast op 24 jan '12 08:09

Bezuinigingen slepen KPN erdoorheen

Auteur: Edme Koorstra

KPN heeft de outlook voor 2011 gehaald. Het vierde kwartaal van 2011 leverde het bedrijf 2,33 miljard euro op.

En dat is geen grote verrassing, want analisten rekenden daar al op. Zij voorspelden ook dat de vooruitzichten voor 2012 zouden worden verlaagd. En ook die voorspelling is uitgekomen.

BNR-economieredacteur Paul Laseur: "In 2012 wordt het allemaal wat minder. Ze noemen het zelf een overgangsjaar. De prestaties in Nederland waren het afgelopen jaar beneden de verwachtingen. Ze moeten het vooral hebben van de goede prestaties in Duitsland en België. Ze zien wel positieve trends in interactieve televisie en in glasvezel. Maar dat moet allemaal nog gerealiseerd worden. Daarom zijn verwachtingen voor 2012 lager."

Dividend
Jos Versteeg van Theodoor Gillissen: "De mobiele markt in Nederland staat onder druk. Op de kabel hebben ze het ook moeilijk. Maar aan de andere kant doen ze het in het buitenland heel goed. De kostenbesparingen helpen ook mee. Met heel hard bezuinigen, zoals ze doen, kunnen ze op stabilisatie van de winst uitkomen."

Te koop: Getronics
Verder kondigde het concern aan dat het zijn IT-dochter Getronics gaat verkopen. Die verkoop vindt plaats in twee delen. De Europese en Aziatische activiteiten, met een omzet van 450 miljoen euro, gaan naar het Duitse beursgenoteerde bedrijf Aurelius. De Latijns-Amerikaanse activiteiten, met een omzet van 115 miljoen euro, gaan naar de private investeerder OpenGate Capital.

De transactie is nog onder voorbehoud van onder meer de toestemming van mededingingsautoriteiten en moet nog worden voorgelegd aan de betrokken ondernemingsraden. Er wordt verwacht dat de beide transacties in het tweede kwartaal van 2012 worden afgerond.

KPN nam Getronics in 2007 over. Het IT-bedrijf had toen al moeilijke jaren achter de rug. Vorig jaar schrapte het telecomconcern de naam Getronics. Getronics Nederland heet nu KPN Corporate Market.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen