Erop of eronder voor Michael Dell
Het is erop of eronder voor Michael Dell, de oprichter van de gelijknamige computermaker. Vandaag is de laatste dag dat hij aandeelhouders kan overtuigen om in te stemmen met zijn overnamebod, waardoor hij het bedrijf weer in handen krijgt.
Bijna 30 jaar geleden was het dat Michael Dell de computermaker Dell oprichtte. Na een avontuur aan de beurs wil de oprichter het terug, een kleine 25 miljard dollar heeft hij er voor over. Volgens eigen zeggen om het bedrijf te redden, maar Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan Neyenrode, ziet dat anders. "Ik vind het ongebruikelijk. Dell deed het niet goed op de beurs en kennelijk heeft hij er vertrouwen in dat hij een slecht lopend bedrijf in een slecht lopende markt tot leven kan brengen. Ik vind het een grote uitdaging."
Overschatting
Maar in het algemeen houden oprichters wel van grote uitdagingen. Ze laten zich door niets of niemand tegenhouden. "Grote oprichters hebben nogal eens de neiging om zichzelf te overschatten", zegt Koelewijn. "Ze denken dat alles weer goed komt door een magische aanraking. Als de markt wezenlijk is veranderd, is het maar de vraag of de oprichter in staat is het tij te keren. Ik vind het wat optimistisch en gedurfd en ik heb mijn oprechte twijfels of het goed komt."
Maar goed. Stel, je wilt je bedrijf, je kindje redden uit de handen van de eigenaren die er slecht voor zorgen en de inhalige aandeelhouders. Dan is er, gewoon, een stappenplan. Koelewijn: "Identificatie van het probleem, stoppen van de cash drain, de uitstroom van kasgeld en het er opnieuw insteken van vers vermogen om de zaak weer op poten te krijgen. Je moet dus diepe zakken hebben om zo'n operatie goed te kunnen uitvoeren."
Geluk
En daarna ook gewoon een beetje geluk. Want die computermarkt is niet bepaald een makkelijke markt op het moment. Dell heeft nieuwe producten nodig. En die liggen vooral buiten de pc-markt, betoogt Colin van Hoek, chef van NuTech. "Ik denk dat ze gewoon moeten kijken wat ze nog meer kunnen doen naast de pc-markt. Hoewel die markt nu heel slecht gaat en de komende jaren zal stabiliseren, is het niet echt iets waaraan je nog heel veel geld gaat verdienen of heel erg je innovatie op kan laten zien. Ze moeten kijken naar nieuwe categorieën zoals tablets en smartphones."
Gewaagde dingen
Daarbij kan Windows, dat ander zorgenkindje Nokia probeert te helpen, de sleutel worden. "Ze kunnen de mogelijkheden van Windows 8 volledig gaan benutten, waardoor je een soort tablet en laptop in één krijgt. Dan kunnen ze hun eigen kennis op het gebied van pc's gebruiken en 'm veel mobieler kunnen gaan maken. Ze kunnen daarop gaan innoveren. Dat is wat hij wil gaan doen, denk ik. Als je het van de beurs haalt, heb je geen 'last' meer van de investeerders die bepaalde dingen van je willen. Dan kan je in principe je geld uitgeven, zoals jij dat wil. Als het dan mislukt, is het je eigen schuld. Maar dan kan je wel hele gewaagde dingen doen."
Maar ook: leuke snufjes ontwikkelen, hippe dingen als bijvoorbeeld een Google Glas. Dell, moet gewoon weer sexappeal krijgen.