Beurs9 aug '13 08:16Aangepast op 9 aug '13 09:43

De grenzen van crowdfunding

Auteur: Marjan van den Berg

Crowdfunding is een snelgroeiende manier van financieren. Maar pas op: een van de bekendere crowdfunding-projecten lijkt nu toch op een fiasco uit te lopen.

Crowdfunding is tot nu toe is de snelst groeiende innovatie onder investeerders. Ondernemers halen geld op bij een grote hoeveelheid kleine investeerders. Die krijgen daar dan een dienst of product voor terug.

Dit gaat vaak goed, maar het kan ook behoorlijk tegenvallen. Een voorbeeld hiervan is de geplande Ubuntu smartphone die het bedrijf Canonical wil ontwikkelen. Het ziet er niet naar uit dat de benodigde 32 miljoen dollar op tijd binnen zal zijn, zegt BNR-redacteur René de Monchy: "Na de stroom van aanmeldingen in de eerste week, die al snel een vijfde van het streefbedrag opleverde, is de toestroom van investerende deelnemers langzaam maar zeker opgedroogd."

Urgentiegevoel
Tot dusver heeft het bedrijf 'nog maar' 9 miljoen euro binnen, en nog maar 2 weken te gaan. Toch is nog niet alle hoop vervlogen, denkt Tom Vroemen, directeur van CrowdAboutNow. "We zien wel vaker campagnes die bijvoorbeeld maar 30 of 40 procent gefinancierd zijn, die in de laatste week volstromen, puur op dat urgentiegevoel." Maar Vroemen denkt wel dat het voor Canonical heel lastig zal worden.

Intussen heeft Canonical het bedrag voor de smartphone al verlaagd van bijna 800 dollar naar een kleine 700 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen