Flinke opsteker voor Rotterdamse haven
De Rotterdamse haven en Nederlandse economie krijgen een flinke opsteker nu de Duitsers eindelijk hún deel van de Betuwelijn gaan aanleggen. Vandaag zetten de Duitsers handtekeningen voor een investering van 1,5 miljard in de spoorwegverbinding van de Nederlandse grens tot het Ruhrgebied.
Dat betekent dat er straks veel meer containers vervoerd kunnen worden tussen de Rotterdamse haven en Duitsland.
Vertraging
De vraag is wanneer de eerste trein over het Duitse deel van de Betuwelijn rijdt. "De vraag is natuurlijk hoe lang het gaat duren voordat 'ie gebouwd gaat worden", antwoordt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, op BNR. "In Nederland is de Betuweroute pas in 2007 open gegaan, terwijl we oorspronkelijk dachten dat het in 1998 zou zijn. Ik hoop dat de Duitsers wat minder vertraging oplopen, maar dat gaat in ieder geval nog wel een aantal jaar duren."
Deze Duitse investering in de Betuwelijn is voor het Nederlandse bedrijfsleven van betekenis, gaat Van Wee verder. "De Nederlandse Betuweroute wordt natuurlijk aantrekkelijker als je ook in Duitsland over zelfstandig naar het Ruhrgebied kan rijden. Dat is nu nog niet het geval. Er is altijd verondersteld in Nederland dat het gedeelte in Duitsland ook gebouwd zou worden en al veel eerder open zou zijn gegaan."
Goed nieuws
Het besluit van de Duitsers valt bij Ad Toet, directeur van branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer in goede aarde. Hij wist al een tijdje dat het er aan zat te komen, maar: "Tegelijkertijd zitten we hier al jaren over in spanning. Er is jaren hard aan gewerkt vanuit het ministerie, havenautoriteiten en het Havenbedrijf. Het is voor ons heel erg belangrijk en heel erg goed nieuws en heel goed voor Nederland."
Dit soort processen heeft soms wat tijd nodig. De regio Noordrijn-Westfalen kan het beste via Nederland worden aangesloten op de zeeën. Het is jammer dat het zoveel jaar heeft moeten duren voordat de spoorlijn is doorgetrokken, maar nu gaat het gebeuren.
Doelstelling
Wat dit betekent voor de vervoerssector in Nederland? "Het betekent dat Rotterdam zijn doelstellingen kan halen met de modal shift, het verschuiven van vervoer op de weg naar spoor en binnenvaart. Dat deze doelstelling nu gerealiseerd kan worden, betekent dat Rotterdam een milieuvriendelijke haven wordt, misschien wel de meest milieuvriendelijke haven ter wereld."
Ook voor het vestigingsklimaat betekent het een flinke impuls, vervolgt Toet. "Ja, dit gaat zeker grote verschillen maken. Het gaat van Rotterdam een aantrekkelijke vestigingsplaats maken voor allerlei industrie."