Beurs24 okt '13 17:19Aangepast op 24 okt '13 18:34

Nederlandse hackers plunderen bankrekeningen

Auteur: BNR Webredactie

Nederlands hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd. Ze zouden ruim 150 frauduleuze transacties hebben uitgevoerd.

Dat meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). De schade bedraagt mogelijk een miljoen euro.

De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden voor de hack. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak. "Het gaat om vier mannen. Drie 40’ers en een man van begin 20", zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket.

De hackers stuurden e-mails waarin links stonden naar computergebruikers. "Wie daar dan op klikte installeerde even automatisch als onwetend kwaadaardige software die vervolgens het internetbankieren ging beïnvloeden. Daardoor werden extra betalingsopdrachten verstuurd maar opdrachten werden ook gewijzigd, waarmee frauduleuze transacties tot stand kwamen."

De frauduleuze transacties kwamen terecht op bankrekeningen van zogenoemde 'moneymules'. Dat zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen of een nieuwe openen. Op die manier werd het gestolen geld doorgesluisd naar binnen- en buitenland. Ook werd een deel van de buit omgezet in zogeheten Bitcoins, een virtuele munt.

De politie kwam de hackers op het spoor doordat betrokken banken en bedrijven, aangifte deden van de computercriminaliteit, legt De Bruin uit. "Vervolgens is er door een team hightech-crime van de politie onderzoek gedaan. Dat heeft zicht gegeven op de werkwijze van de verdachten. De verdachten zijn maandag aangehouden en vandaag door de rechtercommissaris voor twee weken in bewaring gesteld."

Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen