Beurs7 jan '13 11:54

Banken in de schijnwerpers op de beurs

Auteur: BNR Webredactie

Veel Europese beurzen moesten maandag na de recente opmars weer wat terrein prijsgeven. Maar de verliezen bleven beperkt door sterke koerswinsten onder de bankaandelen.

"We doen even een stapje terug, maar het is allemaal niet erg dramatisch", zegt handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers. "De banken staan in de schijnwerpers. Die profiteren flink van een versoepeling van de liquiditeitsregels. Ze krijgen daardoor meer lucht en kunnen meer geld inzetten voor de kredietverlening."

AEX vlak
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 351,76 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 548,37 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,3 en 0,6 procent.

Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de internationale financiële toezichthouders de regels voor liquide middelen die banken moeten aanhouden, hebben versoepeld en uitgesteld. De banken krijgen 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de nieuwe regels. In Frankfurt klom Deutsche Bank 3,3 procent en in Parijs steeg BNP Paribas 2,8 procent. In Amsterdam wonnen ING en SNS Reaal 3,1 en 4,7 procent.

ASML grootste AEX-daler
Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 4,1 procent na een adviesverhoging door Citigroup.

Air France-KLM klom 2,7 procent. Volgens Italiaanse media wil de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie zijn Italiaanse branchegenoot Alitalia helemaal overnemen. Een definitieve deal zou deze zomer worden verwacht.

In de MidKap behoorde Imtech tot de grootste stijgers met een winst van 3,7 procent. Analisten waren tevreden over het orderboek van de technisch dienstverlener. Imtech gaf in een nieuwjaarstoespraak aan dat die vorig jaar met 12 procent is gegroeid.

Wereldhave won 3,1 procent. Het bedrijf verkocht zijn vastgoedportefeuille in de VS voor 720 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Lone Star.

Euro noteerde 1,3045 dollar
De euro was 1,3045 dollar waard, tegen 1,3054 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,82 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,06 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen