Beurs7 nov '13 07:29

Minder winst technologieconcern Siemens

Auteur: ANP Nieuws

Siemens heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet behaald van 21 miljard euro, 1 procent minder dan een jaar eerder.

ANP
ANP

De nettowinst nam met 10 procent af tot 1,1 miljard euro. Dat maakte het Duitse technologieconcern donderdag bekend.

De omzetdaling was deels terug te voeren op ongunstige wisselkoerseffecten. Wanneer die en wijzigingen in de bedrijfssamenstelling buiten beschouwing worden gelaten, was sprake van een groei van 3 procent. Over het gehele boekjaar kwam de omzet van Siemens uit op 75,9 miljard euro, een daling van 2 procent.

Onder de streep bleef afgelopen jaar 4,4 miljard euro over, tegen 4,3 miljard euro in het jaar ervoor. De winst uit voortgezette activiteiten daalde met 9 procent tot 4,2 miljard euro. Het bedrijf verwacht voor het lopende boekjaar weer een stijging van dat resultaat. Ook kondigde het aan voor 4 miljard euro aan aandelen te willen inkopen.

Orders
Siemens haalde in het boekjaar orders binnen ter waarde van ruim 82 miljard euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal nam het aantal grote opdrachten uit de medische sector, de industrie en op het gebied van infrastructuur toe. Uit de energiesector kwamen juist minder orders.

Ook de geografische verschillen blijven groot. In Amerika, Azië en Australië vertoonde de orderontvangst een duidelijke groei. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten was juist sprake van een daling. Opkomende markten waren in het vierde kwartaal goed voor 37 procent van alle orders.

Gerelateerde artikelen