Beurs31 dec '12 07:25

In een groen groen groen groen Ier-Ierland

Auteur: Anne-Greet Haars

In Ierland zijn niet alleen de klavertjes groen: het land voert ook een heel succesvol milieubeleid. In drie jaar tijd hebben ze de uitstoot met 15 procent verminderd.

Dat komt door zware boetes, strenge controles en hoge belastingen op vervuiling. Daardoor hebben ze ook nog een flinke inkomstenbron erbij gekregen en dat is natuurlijk erg welkom in een land in crisis.

"De Ieren hebben aangetoond dat je de crisis ook ten goede kan gebruiken. Ze zaten zwaar in de problemen en hadden de loonbelasting omhoog kunnen gooien. Ze hebben ervoor gekozen om het anders te doen: belastingen op vervuilen verhogen", vertelt Gerben-Jan Gerbrandy, D66-Europarlementariër.

"Daarmee sloegen ze twee vliegen in één klap: ze konden de loonbelasting laag houden en hebben allerlei milieudoelstellingen gehaald, die ook nog tot bepaalde bezuinigingen leidden. Een uitstekend voorbeeld hoe je de crisis ten goede kan gebruiken en ook ten goede van het milieu."

Nederland
"In Nederland doen we bijna het tegenovergestelde", vervolgt Gerbrandy. "D66 pleit er al jaren om het belastingstelsel te vergroenen. Intussen hebben we juist systemen waarbij we bijvoorbeeld grootgebruikers van energie ontlasten. We hebben juist veel fiscale voordelen voor vervuilers, dus we kunnen hier zeker van leren."

Europa
Maar niet alleen Nederland, maar heel Europa moet hiervan leren, vindt Gerbrandy. "In Europa speelt de gedachte ook nog niet helemaal. Men is heel druk bezig met de eurocrisis, maar realiseert zich niet wat voor gigantische kans dat is om de hele Europese economie radicaal te verduurzamen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen