Beurs12 jun '12 11:22Aangepast op 12 jun '12 11:54

Pinnen populairder dan ooit

Auteur: Harmen Simon Teunis

Nederlandse consumenten betalen steeds vaker met de pinpas. Nog niet eerder werd er zoveel gepind als in 2011. Het aantal betalingen steeg van 2,15 miljard in 2010 tot 2,29 miljard in het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank. De totale pinomzet steeg van 81 miljard euro naar 83 miljard euro. Dit ging wel ten koste van het aantal contante betalingen dat daalde van 4,4 miljard naar 4,1 miljard. De totale waarde daarvan nam af van 53 miljard euro naar 51 miljard euro.

Consumenten zijn volgens DNB vooral de kleinere bedragen vaker gaan pinnen. "Hoewel het overgrote deel van de kleine transacties nog altijd contant wordt betaald, wordt inmiddels meer dan een kwart van alle betalingen onder de 20 euro gepind", aldus DNB.

De verschuiving naar meer pin en minder contant is zichtbaar in vrijwel alle sectoren en type winkels. Dat is ook het geval op plaatsen waar de aankoopbedragen veelal laag zijn, zoals bij de bakker, in cafés, bij snoepautomaten en op de markt.

Bevolkingsgroepen
Het gebruik van contant geld is volgens DNB onder alle bevolkingsgroepen afgenomen. "Hoewel het nog altijd vooral ouderen, lager opgeleiden en mensen uit het zuiden van het land zijn die relatief vaak contant betalen, zijn ook zij in 2011 vaker gaan pinnen'', stelt de centrale bank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen