Beurs3 nov '11 07:30Aangepast op 3 nov '11 09:52

Skimmers grijpen hun laatste kans

Auteur: BNR Webredactie

Winkeliers die nog pinapparaten oude stijl gebruiken, lopen extra risico slachtoffer te worden van skimmers. Daarvoor waarschuwde Currence, dat verantwoordelijk is voor de pinbetalingen in Nederland, donderdag op BNR.

Vanaf januari moeten alle winkeliers óm naar pinapparaten die niet de magneetstrip, maar de chip lezen. Maar tot die tijd zullen criminelen het juist voorzien hebben op winkeliers die nog niet over zijn naar het nieuwe apparaat. Currence adviseert ondernemers hun pinapparaten meerdere malen per dag te controleren, zei woordvoerder Bob Goulooze van Currence.

Verouderd
"De magneetstrip is verouderde technologie", legde Goulooze uit. "Uit de jaren zestig. Dat is makkelijk kopieerbaar en daarmee is het gevaarlijk. Criminelen kunnen valse passen aanmaken en daarmee in het buitenland geld opnemen."

Bij hoeveel procent van de pinapparaten nog geskimd kan worden? "Bij winkels nog 3 procent, waarvan het grootste deel in de onbemande sector zit. Dan moet je denken aan parkeerautomaten en benzinepompen."

Na daling nu weer meer skimgevallen
"We hebben vorig jaar een mooie daling gezien van 38 miljoen naar ruim 19 miljoen schade", zei Goulooze van Currence verder. "Helaas vinden er dit jaar weer meer skimgevallen plaats. Dat heeft alles te maken met het feit dat we tot 1 januari het oude pinnen hebben. We zien dat criminelen "op de pedalen zijn gaan staan" om de laatste skimmogelijkheden te benutten."

Gerelateerde artikelen