Beurs10 dec '13 18:11

Europese beurzen sluiten met verlies

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag met verlies gesloten.

Beleggers deden een stapje terug in afwachting van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, die voor volgende week op de agenda staat.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam ging 0,5 procent lager de handel uit op 385,56 punten. De MidKap verloor 0,3 procent en sloot op 602,82 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs eindigden de hoofdgraadmeters tussen de 0,3 en 1 procent in de min.

Stimuleringsbeleid Fed
De mogelijke afbouw van het stimuleringsbeleid van de Fed blijft rondspoken op de beursvloeren, maar lijkt beleggers we steeds minder schrik aan te jagen. Dat heeft ook te maken met de verbeterde economische berichten uit de Verenigde Staten, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam was Vopak de gebeten hond. Het Rotterdamse tankopslagbedrijf maakte voorbeurs bekend dat het de winstdoelstelling voor zijn jubileumjaar 2016 waarschijnlijk niet gaat halen. Dit jaar komt de winst naar verwachting uit onder het gemiddelde van de eerder afgegeven bandbreedte. Het aandeel verloor 2,1 procent.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stond bovenaan de MidKap met een koerswinst van 1,1 procent. Bij de hoofdfondsen waren technisch dienstverlener Imtech en verffabrikant AkzoNobel de sterkste stijgers met winsten rond de 1,5 procent. Onderaan bungelde vastgoedfonds Unibail-Rodamco met een verlies van 1,7 procent.

TUI Travel
TUI Travel daalde in Londen 1,5 procent. De Britse reisorganisatie zag de winst voor belastingen in het afgelopen boekjaar met 10 procent dalen, vooral door zwakke verkopen in Frankrijk en herstructureringskosten. Exclusief eenmalige kosten kwam wel een winstgroei van 21 procent in de boeken te staan.

De euro was aan het einde van de beurshandel in Europa 1,3765 dollar waard, tegen 1,3727 dollar een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie van 159 liter steeg 0,8 procent tot 98,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en bracht per vat 108,85 dollar op.

Gerelateerde artikelen