Beurs22 dec '12 13:16Aangepast op 22 dec '12 18:25

'De crisis gaat voorbij aan de Kerstman'

Auteur: Marjan van den Berg

Het is deze dagen even geen crisis, want op Kerst wordt niet bezuinigd, zegt Detailhandel Nederland. De topdrukte kan voor de winkeliers een slecht jaar toch nog goedmaken.

Detailhandel Nederland verwacht dat Nederlandse consumenten het dit weekend en maandag voor de verandering eens niet zuinig aan zullen doen. "Wij verwachten een extra omzet, gerelateerd aan de Kerst, van bijna 800 miljoen euro. En wij constateren dan toch dat de crisis voorbij gaat aan de Kerstman", zegt directeur Sander van Golberdinge op BNR.

In de rest van het jaar geeft de Nederlandse consument minder uit en dat merken de winkeliers. "Met name producten die gerelateerd zijn aan de woning -verhuizingen- worden minder verkocht." Ook op vakanties wordt bezuinigd.

Traditie
Maar de Kerst, zegt Van Golberdinge, vormt vanwege de "diepgewortelde traditie" een uitzondering op dit gedrag "en daar horen dan ook kleding en cadeautjes bij". Dit jaar zullen er bijvoorbeeld veel tablet-computers onder de kerstboom liggen, voorspelt hij.

En er zal weer veel lekker eten op tafel staan. "Wild en gevogelte blijft natuurlijk de absolute nummer 1. Mensen eten bijvoorbeeld graag een hertenbiefstuk. Maar ook lekkernijen die zijn klaargemaakt door de banketbakker, staan hoog genoteerd. En daar hoort natuurlijk wijn bij, of wiskey."

Zwarte cijfers
Veel winkels hebben deze zaterdag, zondag en maandag voor de gelegenheid ruimere openingstijden, want de Kerst is voor hen onmisbaar, zegt Van Golberdinge. "Heel veel winkeliers draaien met verlies totdat de decembermaand begint. Dan schiet de omzet hard omhoog en slagen veel winkeliers erin om toch weer zwarte cijfers te schrijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen