Beurs21 dec '12 15:34

Consument VS geeft weer meer uit

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse consumentenbestedingen zijn in november met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het ministerie van Handel vrijdag.

De toename komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen, geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Een maand eerder daalden de uitgaven van consumenten nog, mede als gevolg van de zware orkaan Sandy die grote delen van de Amerikaanse oostkust trof. De afname viel met 0,1 procent echter minder sterk uit dan de eerder gerapporteerde 0,2 procent.

De inkomens in de Verenigde Staten stegen in november met 0,6 procent op maandbasis, de sterkste toename sinds februari en ruim boven de gemiddelde prognose van 0,3 procent. In oktober stegen de inkomens met 0,1 procent. Ook dat cijfer werd in die maand beïnvloed door Sandy.

Uit cijfers van de detailhandelsorganisatie NRF bleek vrijdag bovendien dat het kerstinkopenseizoen goed is begonnen. Consumenten hebben 13 procent meer uitgegeven in het vierdaagse Thanksgiving-weekeinde dan vorig jaar. De totale omzet bedroeg 59,1 miljard dollar. Dat komt grofweg neer op bijna 200 dollar per hoofd van de bevolking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen