Beurs1 aug '13 14:45Aangepast op 1 aug '13 15:11

Stijgende accijnzen op bier omzeilen doe je zo

Auteur: Suzanne Streefland

De Nederlandse brouwers zijn helemaal klaar met de alsmaar stijgende accijnzen op bier. En daarom komen ze met een campagne, stopbierbelasting.nl.  Ze hopen dat de geplande accijnsverhoging van komende januari wordt teruggedraaid. Maar het kan ook anders.

Met de geplande accijnsverhoging komt er nog eens 14 procent bij,  terwijl je nu al 5 euro accijns per kratje bier betaalt. En je kunt je natuurlijk boos gaan maken over die eventuele verhoogde accijns. Maar dat moet je helemaal niet doen. We gaan het gewoon omzeilen. Wat dacht je er van om gewoon bier te kopen in België?

"Ik vind het zelf verstandiger om naar Duitsland te rijden. Want in België scheelt het misschien een euro per krat. Maar in Duitsland bespaar je al snel 4,50 euro per krat." We rijden dus naar Duitsland, want dat is voordelig volgens Jeroen Jaspers, oprichter van Biernet.nl.

Quitte bij 14 kratten bier
Maar hoeveel kratten moeten we dan meenemen om quitte te spelen? "Als je van Amsterdam naar Duitsland rijdt, ben je ongeveer 150 kilometer onderweg. Heen en terug dus 300 kilometer. Als je dan 20 cent per kilometer rekent, dan ben je dik 60 euro kwijt aan benzine. De prijs van een kratje scheelt ongeveer 4,50 euro. Dan moet je dus ongeveer 14 kratten meenemen en dan speel je quitte."

Maar 14 kratten meenemen dus. Dan hebben we ons geld er al uit. Hoewel het natuurlijk ook wel aardig wat tijd kost om heen en weer te crossen naar Duitsland. En ik kan me voorstellen dat je als drukke ondernemer of met je overvolle agenda dat zonde vindt.

Zelf bier brouwen
Dus heb ik ook een alternatief. Je gaat gewoon je eigen bier brouwen. Dat gaat heel simpel, volgens Gijs Burgers, die zelf zijn eigen Ketelbink Bier brouwt.

"Je koopt graan, dat stop je in water. Dan komt er zetmeel vrij die je afbreekt tot suikers. Dat doe je door het water op verschillende temperaturen te houden voor een bepaalde tijd. Als je op een gegeven daar een paar uur mee bezig bent, volgens een bepaald programma, dan doe je er gist bij. Dat zet je een paar weken weg en dan heb je binnen een maand bier."

Maar we gaan natuurlijk niet in kleine hoeveelheden denken. “Ik brouw per 50 liter, dus ik hoef voorlopig helemaal niet naar de winkel.”

Zo simpel is het dus. Wij hebben niets meer met die eventuele accijnsverhoging te maken. Ik zeg: cheers!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen