Haven Rotterdam moet weer trendsetter worden
De Rotterdamse haven moet weer trendsetter worden. Als de haven niet snel het voortouw neemt, zakt Rotterdam door internationale concurrentie steeds verder weg.
Dat zegt Jan Rijsdijk, die als ondernemer grote successen vierde in de havens van Rotterdam en Amsterdam, op BNR. Hij is een man die met niets begon en daarna alles had. Met alleen een lagere schoolopleiding werd hij ondernemer. Zijn concurrenten in de haven werden hem zat en gaven hem 100 miljoen gulden als hij zich 10 jaar niet in de havens zou vertonen. Nu is hij actief als kunstverzamelaar en schilder, al heeft hij nog altijd een duidelijke mening over ondernemen en de toekomst van de haven.
Rijsdijk, maandag te gast in BNR Paul van Liempt, vreest door sterke internationale concurrentie onder andere voor de toekomst van de Rotterdamse haven. Hij vertelde: "De Chinezen vormen een machtig blok en hebben ons nodig als afzetgebied. De haven vaart wel bij die importen. Maar de Chinezen produceren, transporteren én hebben ook nog hun eigen havenbedrijven in Europa en over de hele wereld. Ik vind dat we onze infrastructuur weggeven als wij alleen maar bezig zijn faciliteiten aan te bieden aan grote spelers als de Chinezen en anderen."
Voortouw nemen
Nederland heeft dankzij de logistiek in ons land altijd een vooraanstande positie in de wereld gehad, ging Rijsdijk verder. "We waren eens de grootste wereldhaven. Daarom zeg ik: we moeten het voortouw nemen en eerder trendsetter zijn dan naar onze buren te kijken."
Om Nederland weer een belangrijkere economische speler te laten worden, is het belangrijk dat ondernemers waar mogelijk worden gesteund, vindt Rijsdijk. "We moeten proberen om de economie een nieuwe schwung te geven door geld waar het 'te veel' is desnoods voor een deel te investeren in Europa. Zorgen dat Europa weer gaat consumeren. Want de consument , u hoort het elke dag, is bang om geld uit te geven. Overal wordt op de rem getrapt. Waarom? Omdat men onzeker is over de toekomst. Die onzekerheid wordt in de hand gewerkt door de overheid, omdat die onzeker is in het aanpakken van de crisis."
Regeltjes loslaten
Wat er moet gebeuren? "Een aantal regels moet worden losgelaten, we moeten meer ruimte geven aan de ondernemer. Nederland is altijd zeer ondernemend geweest en is het nog steeds. Alleen geven alle regeltjes een grote remming op het ondernemen. Banken zijn van enorm grote invloed op het succes van de ondernemer."
En juist die banken zijn voor een groot deel oorzaak van de crisis, zegt Rijsdijk. "We hebben natuurlijk allemaal boven onze stand geleefd. We hebben te veel geleend en op te grote voet geleefd. Nu zijn de banken 180 graden om en zijn ze niet meer bereid om een ondernemer met een goed businessplan te financieren. Dat is killing voor een ondernemer, maar ook killing voor deze maatschappij. De regering heeft de banken geholpen en zou nu moeten pressen - desnoods met steun van de overheid - om het ondernemersleven weer nieuwe impulsen te geven.”
VS van Europa
De overheid moet de banken aanzetten tot een financiering van het bedrijfsleven, benadrukt hij nog maar eens. "Niet alleen in Nederland, maar dat moeten we Europees oppakken. Ik pleit ook voor een Verenigde Staten van Europa in de komende 10 of 15 jaar. Anders kunnen we het vergeten en valt het uit elkaar. We zitten met te veel wetjes per land en met te grote verschillen qua cultuur, taal , enzovoort. Als we nou eens beginnen te kijken waar er geld over is... Er is genoeg geld over in de wereld. Kijk naar de betalingsbalans van China, die bulken van het geld. China en een aantal andere landen: er zijn er genoeg die het geld hebben om onze crisis te bezweren."
Gooi je horloge weg
De echte ondernemer is gemakkelijk te herkennen, zegt Rijsdijk dan. En het geheim van goed ondernemen moet niet moeilijker worden gemaakt dan het is. "Voor succes heb je drie dingen nodig. 1: je moet de beste willen zijn. 2: je moet je horloge weggooien. En 3: je werk moet je hobby zijn."
Ook is het belangrijk dat je als ondernemer je verantwoordelijkheid niet ontloopt, aldus de man die in z'n vrije tijd graag à la Karel Appel verf op het doek smijt. "Je moet je verantwoordelijkheid nemen naar je financiers toe als je hen nodig hebt. Dus: zelf meetekenen en hoofdelijk aansprakelijk zijn voor je ondernemersplan. Anders werkt het niet. Er is geen mens die jou gelooft als je zegt ´ja, nee, maar..´Je moet ook laten zien dat je in je eigen plan gelooft en je moet er voor gaan. Tot het bittere einde.”