Beurs25 okt '13 11:31

Philips annuleert verkoop electronicatak

Auteur: ANP Nieuws

Philips ziet af van de verkoop van zijn onderdeel Audio, video, multimedia en accessoires (Lifestyle Entertainment) aan het Japanse Funai Electric.

Dat maakte het elektronicaconcern vrijdag bekend.

Philips sloot eind januari een licentiedeal met Funai, waardoor de activiteiten van Lifestyle Entertainment aan het Japanse bedrijf zouden worden uitbesteed. Het Nederlandse bedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om de activiteiten in de tweede helft van 2013 over te kunnen hevelen. Funai zou zich echter niet aan de afspraken hebben gehouden.

Philips wil de schade die hierdoor is ontstaan verhalen op het Japanse bedrijf. Een woordvoerder wilde vrijdag geen inschatting geven van de omvang van die schade. De activiteiten worden voorlopig als een zelfstandig onderdeel binnen Philips gehandhaafd, terwijl het bedrijf de opties voor de toekomst verder onderzoekt.

Contanten
Funai zou Philips 150 miljoen euro in contanten hebben betaald, naast vergoedingen voor het gebruik van de merknaam Philips. De licentie-overeenkomst had een looptijd van ruim 5 jaar en de optie om daarna weer te worden verlengd.

Lifestyle Entertainment valt bij Philips onder de Consumer Lifestyle-activiteiten. Het onderdeel dat zou worden verkocht, en dat nu wordt voortgezet onder de naam WOOX Innovations, heeft een hoofdkantoor in Hongkong en telt wereldwijd zo'n 2000 werknemers.

Analisten bestempelden het bericht van Philips als vervelend en teleurstellend. Ze wezen erop dat het Philips veel moeite heeft gekocht om een partner te vinden in deze moeilijke markt en dat het bedrijf nu weer opnieuw kan beginnen. Op de Amsterdamse beurs zakte het aandeel Philips tussentijds bijna 2 procent tot 25,55 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen