Beurs17 jan '12 11:25

Duitse beleggers vol vertrouwen

Auteur: Edme Koorstra

Beleggers en analisten in Duitsland zien de economische toekomst veel zonniger in dan gedacht.

Dat bleek dinsdag uit de maandelijkse barometer van onderzoeksbureau ZEW. Hun ZEW-index, voor het economisch vertrouwen, ging van min 53,8 in december naar min 21,6 in januari. Economen hadden slechts een stijging tot min 50 verwacht.

Huidige omstandigheden
Het oordeel over de huidige omstandigheden verbeterde onverwacht ook. Die graadmeter steeg van 26,8 in december tot 28,4 in januari, terwijl hier aanvankelijk een afname tot 24 werd voorspeld.

De opgewekte houding van de beleggers is opvallend. De Duitse economie groeide vorig jaar met maar drie procent, nadat in 2010 nog een expansie van 3,7 procent werd gehaald. In het laatste kwartaal ontkwamen ook de Duitsers niet aan de mondiale economische neergang: toen daalde de grootste economie van Europa met 0,25 procent.

Minder geleend
De Bondsrepubliek sloot vorig jaar voor 17,3 miljard euro aan nieuwe leningen af. In november rekende de Duitse staat nog op 22 miljard euro aan nieuwe leningen, en daarvóór werd zelfs rekening gehouden met 48 miljard euro.

Door de economische groei in Duitsland vielen de belastinginkomsten bijna 19 miljard euro hoger uit dan was voorzien. Ook waren de kosten voor werkloosheidsuitkeringen lager dankzij de aantrekkende werkgelegenheid in Duitsland. Bovendien profiteerde het land van de lagere rentes op zijn staatsleningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen