Beurs16 apr '13 22:25

Wall Steet gaat niet meer gebukt onder 'Boston'

Auteur: Thijs Baas

De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag met mooie winsten gesloten. Beleggers op Wall Street waren bekomen van de schrik van de bomaanslagen in Boston.

De beurzen reageerden positief op meevallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en beter dan verwachte resultaten van de Dow-fondsen Coca-Cola en Johnson & Johnson.De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 14.756,78 punten. De brede S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1574,57 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,5 procent tot 3264,63 punten. Maandag beleefden de aandelenmarkten in New York nog de slechtste dag van het jaar.

Woningen
Het aantal in aanbouw genomen huizen in de Verenigde Staten nam in maart met 7 procent toe tot 1,04 miljoen woningen op jaarbasis. Dat is de grootste stijging in bijna 5 jaar. Economen hadden verwacht dat het aantal zou uitkomen op 930.000. Verder werd bekend dat de industriële productie in de VS in maart met 0,4 procent is toegenomen. Er was gerekend op een groei van 0,2 procent. Verder viel de bezettingsgraad in de industrie iets hoger uit dan verwacht.

Frisdrankproducent Coca-Cola kwam met beter dan verwachte winstcijfers en noteerde 5,7 procent hoger. De fabrikant van verzorgingsproducten Johnson & Johnson steeg meer dan 2 procent, nadat de winst per aandeel hoger was uitgevallen dan analisten hadden voorspeld.

Intel
Goldman Sachs daalde 1,6 procent. De Amerikaanse bank zag de omzet uit de handel in aandelen en obligaties sterker dalen dan analisten hadden voorspeld. Chipfabrikant Intel ging 2,6 procent omhoog. Het concern maakte na de slotbel op Wall Street zijn kwartaalresultaten bekend. Internetbedrijf Yahoo kwam nabeurs eveneens met cijfers naar buiten. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 88,79 dollar per vat. Brentolie zakte eerder op de dag voor het eerst sinds juli vorig jaar onder 100 dollar per vat en noteerde 0,6 procent lager op precies 100 dollar. Luchtvaartmaatschappijen profiteerden van de lagere olieprijs. Zo won Delta Air Lines 6,4 procent en United Continental ging ruim 6 procent omhoog.

De euro was 1,3181 dollar waard, tegen 1,3134 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen