Beurs30 jan '13 06:23Aangepast op 30 jan '13 09:20

Controle bij vastgoedpoot SNS was ondermaats

Auteur: Melvin Captein

De afdeling die het huishoudboekje van Property Finance - de noodlijdende vastgoedpoot van SNS - moest controleren, was van 2006 tot 2009 structureel onderbezet.

Dat onthult het Financieele Dagblad vanochtend. Op basis van gesprekken met verschillende bronnen concludeert de krant dat op de afdeling bijzonder beheer van Property Finance slechts drie mensen werkzaam waren. Hierdoor was er te weinig kennis en mankracht om de financiële controle op slechte vastgoedleningen uit te oefenen. De afdeling had als taak te controleren of klanten hun rente en hun aflossing betaalden.

8,8 miljard euro
In 2006 nam SNS voor 8,8 miljard euro de vastgoedactiviteiten van ABN Amro over. Daarvan bestond 2,2 miljard uit buitenlandse leningen. Dat betekende voor SNS Reaal een flinke verhoging van de uitstaande kredieten. De leningen bedroegen soms 300 tot 400 miljoen euro, terwijl de bank daarvoor kredieten van maximaal 3 tot 4 miljoen euro had uitstaan.

Onervaren
Het toezicht bleef echter beperkt tot één chef en twee medewerkers. Door die onderbezetting kon bijzonder beheer alleen de Nederlandse leningen controleren. Aan de buitenlandse activiteiten kwam men simpelweg niet toe. Medewerkers van andere afdelingen, vaak onervaren met risicobeheer, moesten daar het toezicht verzorgen. In 2009 werd de afdeling opgeschaald naar 75 medewerkers, maar toen was het kwaad al geschied.

De grote verliezen op de vastgoedleningen hebben SNS Reaal in financieel zwaar weer gebracht. Momenteel wordt er onderhandeld over een reddingsplan voor de bank.

Ontluisterend
Arnold Merkies, Kamerlid voor de SP "Dat is schokkend. Het bevestigt het beeld dat er al langer bestond, dat er onvoldoende deskundigheid was. Er wordt altijd gezegd dat er veel hoge salarissen zijn bij de bank omdat er zo veel deskundigheid nodig is, is dit toch wel ontluisterend om te zien."

Over de rol van toezichthouder DNB is Merkies zeer kritisch. "Het is overgenomen in een tijd dat iedereen dacht: het kan niet op, het vastgoed ging omhoog, en dan is het juist aan de toezichthouder om daar niet in mee te gaan. Om juist te zorgen dat  men niet onnodige risico's neemt. En daar lijkt het toch of de toezichthouder heeft zitten slapen."

"Uiteindelijk, als zo'n bank gered moet worden, gaat het om onze belastingcenten. Aandacht zegt niet alles en wat dat betreft is het van belang dat het niet zozeer gaat om wié het toezicht houdt, maar veel meer dat er een inhoudelijke kwaliteitsslag gemaakt wordt bij de toezichthouders. Dat betekent dat ook de toezichthouders gecontroleerd moeten worden bij tijd en wijle."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen