Beurs23 sep '13 09:18Aangepast op 23 sep '13 10:06

AEX vlak van start

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Amsterdam zakte maandag na een vlakke opening in het rood. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten overwegend kleine verliezen zien.

Beleggers verwerkten de Duitse verkiezingsuitslag en een sterker dan verwacht Chinees industriecijfer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 381,21 punten. De MidKap daalde eveneens 0,2 procent tot 573,05 punten. De FTSE in Londen en CAC 40 in Parijs zakten tot 0,4 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent na de herverkiezing van bondskanselier Angela Merkel.

Verkiezingen Duitsland
Angela Merkel behaalde zondag bij de Bondsdagverkiezingen met haar partij CDU/CSU een grote overwinning, maar zij zal de coalitie met de liberale FDP volgens de prognoses niet kunnen voortzetten. De kans is groot dat zij net als in de periode 2005-2009 een zogeheten grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD gaat leiden.

HSBC
Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex van de Chinese industrie in september is toegenomen tot 51,2, van 50,1 in augustus. Dat is het hoogste niveau in 6 maanden tijd. Een indexcijfer boven de 50 duidt op groei van de industriële activiteit.

Imtech
Grootste daler in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van ruim 2 procent. Postbezorger PostNL ging aan kop met een plus van meer dan 1 procent. Kabelaar Ziggo, die de plaats van DE Master Blenders heeft overgenomen in de AEX, won 1 procent.

Fugro
Fugro zag een openingswinst verdampen en zakte 0,2 procent na een update van de strategie. De bodemonderzoeker mikt voor 2016 op een omzet tussen de 3,3 en 3,7 miljard euro. Het bedrijf rekent ook op een gemiddelde groei van de winst per aandeel met ruim 10 procent per jaar. Daarnaast wil Fugro Paul Verhagen benoemen tot financieel topman.

ArcelorMittal
ArcelorMittal leverde 0,9 procent in. Volgens de Britse krant The Telegraph hangt het staalconcern mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond. Een groep Franse aandeelhouders van Arcelor zegt te zijn benadeeld door Mittal Steel toen dat concern zijn Europese branchegenoot overnam.

Euro
De euro was 1,3537 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 104,60 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen