Beurs10 apr '13 15:23

EU: h-woord moet geen taboe meer zijn

Auteur: BNR Webredactie

Brussel blijft zich zorgen maken over de Nederlandse huizenmarkt en de Europese Commissie maakt er in een vandaag gepubliceerd rapport opnieuw geen geheim van voorstander te zijn van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

De maatregelen die het kabinet wil nemen noemt de commissie als 'een goede stap'. ''Alle initiatieven die de fiscale stimulans voor het aangaan van een schuld wegnemen en/of het aflossen van hypothecaire leningen stimuleren, zijn gerechtvaardigd'', zo luidt het in de analyse van de Nederlandse economie. De commissie zegt verder dat de Nederlandse economie uit balans is, maar dat de situatie niet excessief is.

Schulden
Vandaag publiceerde een Tweede Kamercommissie het rapport Kosten Koper over de woningmarkt. Daarin werd de conclusie getrokken dat de overheid meer grip moet nemen op de woningmarkt en kredietverlening.

Door de hypotheekrenteaftrek hebben veel Nederlanders zich in verhouding tot hun inkomen relatief diep in de schulden gestoken. In eerste instantie stuwde dit de huizenprijzen, maar door de crisis zijn deze fors gedaald. Huiseigenaren zien de waarde van hun woning afnemen, maar de hypotheek niet.

Een kwetsbare situatie, aldus Brussel, ook al hebben veel huishoudens veel spaargeld. Maatregelen zouden stap voor stap moeten worden ingevoerd, zodat zowel huishoudens als banken kunnen wennen.

Onevenwichtigheden
Brussel nam 13 landen onder de loep en keek naar zogeheten macro-economische onevenwichtigheden. Zo zijn het concurrentievermogen, de schuldpostitie en de wisselwerking met de financiële sector onderzocht. Nederland moet de analyse meenemen in het nationaal hervormings- en bezuinigingsplan dat eind april naar Brussel moet worden gestuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen