Beurs2 feb '13 18:59Aangepast op 2 feb '13 21:06

Rechter keurt reddinsplan Monte dei Peschi goed

Auteur: BNR Webredactie

Een rechtbank in Rome heeft zaterdag bepaald dat het omstreden reddingsplan van de Italiaanse regering om de noodlijdende bank Monte dei Peschi op de been te houden voorlopig kan doorgaan.

De grootste consumentenorganisatie in Italië, Codacons, had geëist dat de verstrekking van noodkredieten aan Monte dei Peschi ter waarde van 3,9 miljard euro met onmiddellijke ingang zou worden opgeschort.

De rechter wees die eis af, maar besloot wel dat op 20 februari een nieuwe hoorzitting over de kwestie wordt gehouden.

Rond Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld, is een groot schandaal uitgebroken, nadat was uitgekomen dat honderden miljoenen euro's verloren dreigen te gaan op derivatenconstructies die de bank de afgelopen jaren verzweeg voor de toezichthouders.

Centrale bank gefaald
Codacons beschuldigt de centrale bank van Italië als toezichthouder te hebben gefaald. De consumentenorganisatie is ook een procedure begonnen tegen de centrale bank met als inzet een schadevergoeding van 3,9 miljard euro, hetzelfde bedrag dat aan noodkredieten wordt verstrekt.

Voormalig premier Silvio Berlusconi probeert met het oog op de komende parlementsverkiezingen politieke munt uit de zaak te slaan door zijn opvolger Mario Monti aan te vallen over de omstreden staatssteun. Die werd eind vorig jaar door de regering-Monti toegezegd.

Berlusconi wijst ook op de banden tussen Monte dei Paschi en de centrumlinkse Democratische Partij (PD), die op voorsprong staat in de peilingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen