Beurs3 mei '12 12:01

Beurzen hoger in afwachting ECB

Auteur: Fleur de Bruijn

De Europese beurzen wisten donderdag de koersverliezen van een dag eerder weer weg te poetsen.

De stemming werd gesteund door een succesvolle Spaanse obligatieveiling. Beleggers wachten nog op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 309,21 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 514,29 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent.

Stemming voorzichtig
“We herstellen weer wat, maar de stemming blijft voorzichtig in afwachting van het officiële Amerikaanse banencijfer op vrijdag en de Franse presidentsverkiezingen dit weekeinde. Ook wordt gewacht op de ECB. In Amsterdam zet PostNL het herstel voort nadat beleggers zijn bekomen van de schrik van het plotselinge vertrek van de topman vorige maand", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Spanje haalde ruim 2,5 miljard euro op met de veiling van drie- en vijf-jarige staatsobligaties. De rentes die het land moest bieden om de leningen aan de man te brengen, waren aanzienlijk hoger dan bij eerdere vergelijkbare veilingen. De vraag naar de obligaties was wel groter.

Rentebesluit
De ECB maakt later op de dag vanuit Barcelona het rentebesluit bekend. Volgens economen zal de rente ongewijzigd blijven. Ook zal de centrale bank zijn opkoopprogramma van staatsobligaties niet verder uitbreiden.

In Parijs klom Société Générale 0,8 procent. De Franse bank heeft in het eerste kwartaal de nettowinst met 20 procent zien dalen. De winstdaling viel echter lager uit dan analisten hadden voorzien.

BMW
BMW steeg in Frankfurt 3,4 procent. Volgens topman Norbert Reithofer kende de Duitse automaker met nieuwe records bij verkoop, omzet en winst het beste eerste kwartaal in zijn bedrijfsgeschiedenis. Lufthansa won 0,4 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat wereldwijd 3500 banen schrappen nadat het verlies in het eerste kwartaal verder is opgelopen.

In Brussel ging Delhaize meer dan 13 procent onderuit. Het Belgische supermarktconcern leed in het eerste kwartaal een verlies van 10 miljoen euro door kosten voor een reorganisatie van de Amerikaanse activiteiten.

PostNL
In de AEX ging PostNL aan kop met een winst van 3,3 procent. DSM klom 1,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf neemt het Amerikaanse Kensey Nash over voor 360 miljoen dollar. Kensey Nash is onder meer actief op het vlak van regeneratieve geneesmiddelen. De overname versterkt de biomedische activiteiten van DSM.

De euro was 1,3123 dollar waard, nagenoeg evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,73 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,5 procent tot 117,65 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen