Keilman erkent: jaarverslagen RIG niet ingeleverd
Topinvesteerder Henk Keilman erkent dat de jaarverslagen van zijn, inmiddels failliete, bedrijf RIG Investments niet altijd naar de Kamer van Koophandel zijn gestuurd. Keilman zegt dat in BNR Zakendoen met Rens de Jong.
Keilman, bekend van tv van Dragon's Den, benadrukt op deze zender dat zijn administratie wel altijd 'deugdelijk' is geweest. Hij erkent wel dat in een aantal jaren (2004-2010) niet de jaarstukken bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd. "Dat is ook een fout", geeft hij toe.
Fouten gemaakt
"Ik heb elk jaar een administratieve staf gehad van minstens drie mensen met een heel gekwalificeerde CFO. Ik heb per jaar een half miljoen euro uitgegeven aan kosten voor administratie. De instructie lag er ook om ze te deponeren en dat is niet gebeurd. Ik heb daar de correspondentie intern nog eens op nagekeken en er zijn inderdaad fouten gemaakt. Alleen: het deponeren is wel belangrijk, maar waar het uiteindelijk om gaat, is of je een deugdelijke administratie hebt bijgehouden."
De bekende durfinvesteerder ging eind vorig jaar failliet. Dat gebeurde nadat de investeerders van een zonnepark in Bulgarije zich op het laatste moment terugtrokken. Zijn investeringsmaatschappijen gingen eraan ten onder en ook privé kan hij aansprakelijk worden gesteld. "Ik dacht dat dit mijn meest veilige investering was", blikt hij daarop terug.
Risicovol
Hij legt zijn gedachte van toen uit: "Ik investeer in zonneparken met een contract voor 25 jaar met de grootste elektriciteitsmaatschappij in Europa met een volstrekt betrouwbare en gegarandeerde cash flow. Dus dat is de paradox. De investeringen die ik in het verleden heb gedaan, waren aanzienlijk risicovoller op papier dan wat er hier gebeurd is."
"Ik had de afgelopen twee jaar helemaal niets moeten doen", antwoordt hij op de vraag wat hij zichzelf verwijt. Maar hoe kan het nou toch zijn dat door 1 project zijn hele bedrijf kopje onder is gegaan? "'RIG is een heel belangrijke vennootschap binnen mijn groep. Maar het is niet de enige. Dus er zijn nog andere vennootschappen die wel functioneren, die wel overeind zijn en waar nog activa in zitten. Dus zo simpel is het niet. Maar als ik terugkijk had ik de laatste twee jaar gewoon op sabbatical moeten gaan, even niets moeten doen."
Achteraf gelul
"Maar dat is allemaal achteraf gelul", gaat hij verder. "Achteraf is natuurlijk alles heel makkelijk analyseerbaar. Maar ik had het gevoel dat dit goed zat, dat alle seinen op groen stonden en dat dit goed zou kunnen lopen."