Beurs25 nov '13 12:54Aangepast op 25 nov '13 19:03

Brussel richt vizier op brievenbusfirma's

Auteur: BNR Webredactie

Buitenlandse bedrijven moeten aan een bepaalde 'substance' voldoen om ook in de toekomst van Nederlandse belastingvoordelen te blijven profiteren. Dat zegt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers op BNR.

Zo moet, als het aan Weekers ligt, meer dan de helft van de bestuurders echt in Nederland gevestigd zijn, zijn er bepaalde kapitaaleisen en moeten bepaalde 'reële activiteiten' worden ondernomen in Nederland. "Ik vind het van belang dat bedrijven zich in Nederland welkom blijven voelen, maar dan moet het ook echt gaan om bedrijvigheid, die werkgelegenheid oplevert en waarde toevoegt aan Nederland."

De Europese Commissie gaat overigens niet over de brievenbusfirma's, zegt Weekers. "Die bespreken we in Oeso-verband. Ik zit niet te wachten op brievenbusfirma's die niets hebben toe te voegen aan Nederland. Daar heb ik afgelopen zomer al maatregelen voor aangekondigd." Daarbij moet de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsplaats behouden worden, voor alle bedrijven die iets willen toevoegen aan Nederland. "Het allerbelangrijkste is dat bedrijven wel duidelijkheid hebben."

De Commissie kwam maandag met voorstellen om belastingfraude en -ontwijking door bedrijven aan banden te leggen en zo een einde te maken aan belastingontduiking met zogenaamde brievenbusfirma's. "Een belangrijke stap tegen belastingontduiking van bedrijven in de Europese Unie en de rest van de wereld", noemt de Europese Commissie de eigen voorstellen om de belastingregels op Europees niveau aan te passen.

Zelfde uitgangspunten
De plannen zorgen er volgens staatssecretaris Weekers in ieder geval voor dat binnen de EU dezelfde uitgangspunten worden gehanteerd als bedrijven meerdere vestigingen hebben, met bijbehorende geldstromen tussen twee lidstaten. "Het is van belang dat een bedrijf niet kan zeggen dat het in het ene land de renteaftrek claimt en in het andere land dezelfde geldstroom behandelt als dividend, zodat ze in beide landen geen belasting betalen. Dat is onwenselijk."

Voor Nederlandse bedrijven gaan de maatregelen betekenen dat constructies waarmee wordt ingespeeld op de verschillen in belastingstelsels binnen Europa niet meer mogelijk zijn. "De Commissie heeft ook een voorstel gedaan om een algemene anti-misbruikclausule op te nemen in tal van Europese wetten. Daarvan moet ik kijken of het helpt in de strijd tegen misbruik en belastingontwijking, en zit er geen overkill in?"

Mazen in belastingwet
Brussel wil mazen in bestaande Europese wetgeving dichten. Er zijn nu regels om te voorkomen dat bedrijven die in verschillende EU-landen dochterondernemingen hebben, twee of meer keer aangeslagen worden voor belastingen. Maar veel bedrijven richten bewust in landen met lage belastingtarieven, zoals Nederland, dochterbedrijven op om zo min mogelijk of zelfs helemaal geen belasting te betalen.

Daarmee misbruiken ze de regels en dat moet stoppen, meent Brussel. Europees commissaris Algirdas Semeta (Belastingen) zei dat bedrijven ook hun "eerlijke deel aan belastingen'' moeten betalen. Volgens berekening van de EU verdwijnt er per dag bijna een vijfde van het publieke geld via belastingfraude en -ontduiking. "Dat is geld van de Europeanen.''

Nederland is eventueel bereid de brievenbusconstructie aan te pakken, maar pas als er internationaal afspraken zijn over belastingstelsels, zo zei premier Mark Rutte in mei nog. De brievenbusfirma's leveren Nederland namelijk geld en banen op. Aanpassing van de regels zou de Nederlandse concurrentiepositie kunnen schaden. De plannen van Brussel moeten zowel door het Europees Parlement als de EU-lidstaten worden goedgekeurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen